filtrat dex - definiţie, sinonime, conjugare
FILTRÁ, filtrez, vb. I. Tranz. 1. (Tehn.), A separa părţile omogene dintr-un amestec eterogen cu ajutorul unui filtru; a trece un fluid printr-un filtru sau prin alt mediu permeabil pentru a-l curăţa de impurităţi, de microbi etc. 2. (Fiz.) A împiedica trecerea printr-un mediu a unora dintre componentele monocromatice ale luminii incidente. ♦ (În limbaj curent; despre lumină) A pătrunde, a se strecura (printr-o fereastră, o crăpătură etc.). ♦ A selecta dintr-un complex de oscilaţii cu frecvenţe diferite oscilaţiile care au frecvenţe cuprinse între anumite limite. – Din fr. filtrer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FILTRÁT, -Ă, filtraţi, -te, adj., s.n. 1. Adj. Care a (Cost) trecut prin filtru1 sau prin alt mediu permeabil. 2. S.n. Lichid sau soluţie care a fost filtrată şi nu mai conţine materii eterogene sau în suspensie. – V. filtra.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A FILTR//Á ~éz tranz. (lichide, gaze etc.) A face să treacă printr-un filtru. /<fr. filtrer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE FILTR//Á pers. 3 se ~eáză intranz. (despre lumină) A pătrunde strecurându-se (printr-un corp transparent, printr-o deschizătură etc.). /<fr. filtrer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FILTRÁ vb. I. tr. 1. A trece un lichid printr-un filtru (pentru a separa corpurile străine, impurităţile etc.). 2. A separa radiaţiile de anumite lungimi de undă din alte radiaţii. [< fr. filtrer, it. filtrare].
(Dicţionar de neologisme)

FILTRÁT s.n. Lichid obţinut prin filtrare. [Cf. fr. filtrat].
(Dicţionar de neologisme)

FILTRÁ vb. I. tr. 1. a trece un lichid printr-un filtru, pentru a-l separa de corpurile străine în suspensie, de impurităţi, de microbi etc. 2. a selecta radiaţiile de anumite lungimi de undă din alte radiaţii. ♢ a opri cu un filtru o parte dintre componentele monocromatice ale luminii incidente. II. refl (despre lumină) a pătrunde printr-o perdea etc. (< fr. filtrer)
(Marele dicţionar de neologisme)

FILTRÁT s. n. lichid obţinut prin filtrare. (< fr. filtrat)
(Marele dicţionar de neologisme)

filtrá vb., ind. prez. 1 sg. filtréz, 3 sg. şi pl. filtreáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

filtrát s. n.
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: fi fil filt filtr filtra

Cuvinte se termină cu literele: at rat trat ltrat iltrat