filtru dex - definiţie, sinonime, conjugare

filtru

[Sinonime]
FÍLTRU1, filtre, s.n. 1. (Tehn.) Dispozitiv, aparat sau instalaţie care separă, cu ajutorul unui material filtrant, un fluid de particulele solide aflate în suspensie în masa lui. ♢ Hârtie (de) filtru = hârtie poroasă, specială, fabricată din bumbac pur, care serveşte ca material filtrant. 2. (Fiz.) Mediu transparent, colorat (sticlă, lichid), care filtrează unele componente monocromatice ale luminii incidente. ♦ Sistem de circuite electrice, sonore etc. cu care se selectează, dintr-un complex de oscilaţii cu frecvenţe diferite, oscilaţiile cu frecvenţele cuprinse între anumite limite. 3. Dispozitiv special prin care se trece cafeaua după ce a fost fiartă pentru a separa lichidul de zaţ; p. ext. cafea obţinută în acest fel. 4. (În sintagma) Filtru total = control efectuat de organele de poliţie pe o arteră de circulaţie, la toate vehiculele. [Pl. şi.: filtruri] – Din fr. filtre Cf. it. filtro.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FÍLTRU2, filtre, s.n. (Livr.) Băutură căreia i se atribuie puteri miraculoase, printre care şi aceea de a inspira iubire. – Din fr. philtre.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FÍLTR//U ~e n. 1) Instalaţie care serveşte la filtrare. ~ de apă. ~ de aer. 2) Material filtrant. Hârtie de ~. 3) Aparat care opreşte trecerea unor radiaţii. ~ optic. ~ acustic. 4) Dispozitiv special prin care se trece cafeaua, după ce a fost fiartă, pentru a separa lichidul de drojdie. 5) Cafea obţinută în acest fel. /<fr. filtre
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

fíltru (-re), s.n. – 1. Dispozitv cu care se separă particulele solide dintr-un lichid. – 2. Băutură căreia i se atribuie virtuţi miraculoase. Îmbinare a fr. filtre şi a fr. philtre. – Der. filtra, vb.; filtrant, adj.; filtraţie, s.f.; infiltra, vb.; infiltraţi(un)e, s.f., toţi din fr.
(Dicţionarul etimologic român)

FÍLTRU1 s.n. 1. Dispozitiv, aparat pentru separarea unui fluid de substanţele solide aflate în el în suspensie. 2. Mediu care filtrează radiaţiile. ♦ Sistem de circuite electrice, sonore etc. cu care se filtrează oscilaţiile de anumite frecvenţe. 3. Dispozitiv prin care se strecoară cafeaua fiartă; (p. ext.) cafeaua obţinută prin acest sistem. [Pl. -re, -ruri. / cf. fr. filtre, it. filtro, lat. filtrum].
(Dicţionar de neologisme)

FÍLTRU2 s.n. (Rar) Băutură socotită de superstiţioşi ca având puteri magice, printre care şi aceea de a insufla iubire sau alte pasiuni. [Cf. fr. philtre, gr. philtron – băutură].
(Dicţionar de neologisme)

FÍLTRU1 s. n. 1. instalaţie, aparat, dispozitiv care serveşte pentru filtrarea unui fluid. 2. mediu care filtrează radiaţiile. ♢ sistem de circuite electrice, sonore etc cu care se selectează oscilaţiile de anumite frecvenţe. 3. dispozitiv prin care se strecoară cafeaua fiartă; cafeaua obţinută. 4. capăt din hârtie poroasă al unei ţigări pentru a filtra nicotina. 5. control al circulaţiei rutiere. (< fr. filtre, lat. filtrum)
(Marele dicţionar de neologisme)

FÍLTRU2 s. n. băutură socotită a avea puteri magice, printre care şi aceea de a insufla iubire. (< fr. philtre, gr. philtron)
(Marele dicţionar de neologisme)

fíltru (aparat, sistem tehnic, băutură) s. n., art. fíltrul; pl. fíltre
(Dicţionar ortografic al limbii române)

cafeá-fíltru s. f.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
FÍLTRU s. şvarţ, (rar) cafea nemţească. (A băut un ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: fi fil filt filtr

Cuvinte se termină cu literele: ru tru ltru iltru