fisă dex - definiţie, sinonime, conjugare
FÍSĂ, fise, s.f. Mică placă de metal, de os, de material plastic etc., care, în baza unei convenţii, poate înlocui monede sau poate servi ca marcă de plată în localurile de consumaţie, la jocurile de cărţi etc., jeton. ♦ (Piesă metalică în formă de) monedă care, introdusă în mecanismul unui automat, declanşează funcţionarea acestuia. Fisă de telefon. ♢ (Fam.; în expr.) A-i pica (sau cădea) cuiva fisa a înţelege repede despre ce este vorba. – Din ngr. físa.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FÍŞĂ, fişe, s.f. 1. Foaie (mică) de hârtie sau de carton pe care îşi face însemnări cel ce strânge material pentru elaborarea unei opere, pe care se redau extrase dintr-o lucrare etc. ♦ (În biblioteci) Foaie de carton de format unitar pe care se trec datele bibliografice fundamentale privitoare la o carte sau la o publicaţie periodică. ♦ Fişă personală = act în care se trec datele personale ale unui salariat. Fişă de sănătate = document în care se trec date în legătură cu sănătatea cuiva. Fişă de evidenţă = foaie volantă folosită în lucrările de evidenţă contabilă pentru urmărirea sistematică a fiecărui mijloc economic, proces sau sursă sub aspectul creşterii, al diminuării şi al existenţei soldului la o anumită dată. Fişă tehnologică = (formular care conţine) totalitatea indicaţiilor privitoare la fazele unui anumit proces de producţie. 2. (Tehn.) Piesă de la capătul unui cordon de reţea, care se introduce într-o priză, într-un cuplu etc. spre a stabili legătura cu o linie electrică, telefonică etc. – Din fr. fiche.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FIŞÁ, fişez, vb. I. Tranz. A extrage pe fişe însemnări dintr-o lucrare (ştiinţifică) scrisă, în vederea documentării, a elaborării unei opere etc. ♦ A extrage pe fişe datele bibliografice fundamentale privitoare la o carte sau la un periodic, pentru a le aşeza în catalogul bibliotecii, a întocmi o bibliografie etc. – Din fişă.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FÍS//Ă ~e f. Piesă metalică, sub formă de monedă, cu ajutorul căreia se declanşează un automat; jeton. ~ de telefon. /<ngr. fiche
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FÍŞ//Ă1 ~e f. Foaie (mică şi groasă) de hârtie sau de carton, de formă dreptunghiulară, pe care se fac diferite însemnări. ~ bibliografică. ~ lexicografică. ~ personală. /<fr. fiche
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FÍŞ//Ă2 ~e f. tehn. Piesă fixată la capătul unui şnur electric pentru a stabili un contact între priză şi un receptor; ştecăr. /<fr. fiche
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A FIŞ//Á ~éz tranz. 1) (texte, pasaje, citate etc.) A transpune pe fişe. 2) (publicaţii) A înregistra pe fişe de bibliotecă. /Din fişă
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

fíşă (-şe), s.f. – Foaie pe care se fac însemnări pentru strîngerea de material în vederea elaborării unei lucrări. Fr. fiche. Este dublet de la fisă, s.f. (plăcuţă), prin intermediul ngr. (Tiktin).
(Dicţionarul etimologic român)

FÍSĂ s.f. Piesă de metal de formatul unei monede, care se introduce în mecanismul unui telefon public automat pentru a putea vorbi. ♦ Placă mică (de metal, de os etc.), rotundă sau pătrată etc., întrebuinţată ca marcă de plată la jocul de cărţi în localurile de consumaţie etc. [Cf. fr. fiche].
(Dicţionar de neologisme)

FÍŞĂ s.f. 1. Foaie de hârtie, bucată de carton etc. pe care se scriu însemnări, cuvinte, pe care se extrag citate etc.; foaie de carton care cuprinde datele bibliografice asupra unei cărţi dintr-o bibliotecă; foaie care conţine note, observaţii, detalii documentare. ♦ Act care cuprinde datele personale ale cuiva. ♢ Fişă de sănătate = foaie în care se trec datele în legătură cu sănătatea cuiva. 2. Ştecher. [< fr. fiche].
(Dicţionar de neologisme)

FIŞÁ vb. I. tr. A face, a alcătui fişe (asupra unui material, asupra unor cărţi etc.). [P.i. -şez. / < fişă].
(Dicţionar de neologisme)

FÍSĂ s. f. 1. piesă de metal de formatul unei monede, care poate declanşa mecanismul unui automat; jeton. o (fam.) a-i pica (sau cădea) cuiva ă = a înţelege repede despre ce este vorba. 2. placă mică de metal, de os etc., rotundă sau pătrată, întrebuinţată ca marcă de plată la jocul de cărţi, în localurile de consumaţie etc. (< ngr. fisa)
(Marele dicţionar de neologisme)

FÍŞĂ s. f. 1. foaie de hârtie, bucată de carton etc. pe care se scriu însemnări, cuvinte, pe care se extrag citate etc. ♢ foaie de carton care cuprinde datele biobliografice asupra unei cărţi dintr-o bibliotecă. ♢ foaie care conţine note, observaţii, detalii documentare. ♢ (cont.) ~ de evidenţă = imprimat servind pentru urmărirea sistematică a unui mijloc economic, a unui proces, a unui cont etc. ♢ ~ tehnologică = formular special care conţine indicaţiile privind tehnologia, organizarea şi planificarea unui anumit proces de lucru. ♢ act care cuprinde datele personale ale cuiva. o ~ de sănătate = foaie în care se trec datele în legătură cu sănătatea cuiva. 2. ştecher. 3. (constr.) adâncime de batere a piloţilor2. (< fr. fiche)
(Marele dicţionar de neologisme)

FIŞÁ vb. tr. a alcătui fişe (asupra unui material, unor cărţi etc.). (< fişă)
(Marele dicţionar de neologisme)

físă (piesă metalică, monedă) s. f., g.-d. art. físei; pl. físe
(Dicţionar ortografic al limbii române)

fíşă (de hârtie, de contact) s. f., art. fíşa, g.-d. art. fíşei; pl. fíşe
(Dicţionar ortografic al limbii române)

fişá vb., ind. prez. 1 sg. fişéz, 3 sg. şi pl. fişeáză, 1 pl. fişăm; conj. prez. 3 sg. şi pl. fişéze; ger. fişând
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
FÍSĂ s. jeton, (înv.) socotea. (~ la ruletă.)
(Dicţionar de sinonime)

FÍŞĂ s. (FIZ.) ştecăr.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: fi fis

Cuvinte se termină cu literele: sa isa