fix dex - definiţie, sinonime, conjugare
FIX, -Ă, ficşi, -xe, adj. l.(Adesea adverbial) Care nu-şi schimbă locul sau poziţia; nemişcat, neclintit. ♦ Care este solidar cu un element la care se află ataşat. Şurub fix. ♦ Care rămâne oprit asupra unui anumit punct. Privire fixă. ♦ Care nu se schimbă, nu variază; stabil. Preţ fix.Idee fîxă = idee care preocupă permanent pe cineva, care îl împiedică să se gândească la altceva; obsesie. 2. (Despre ore) Precis, exact. – Din fr. fixe, lat. fixus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FIX ~ă (ficşi, ~e) 1) şi adverbial Care se află într-o pozitie sau într-un loc determinat; situat într-un loc sau într-o poziţie care nu se schimbă; neclintit; nemişcat; imobil. 2) Care are valoare constantă; cu valoare constantă pentru un timp determinat; neschimbat; invariabil. Preţ ~. /<fr. fixe, lat. fixus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FIX, -Ă adj. 1. (adesea adv.) Care nu se poate mişca sau muta; neclintit, nemişcat. 2. Neschimbat, care nu se schimbă, nu variază. 3. Care nu se descompune. ♦ Care se elimină greu. 4. Precis, exact. [< fr. fixe, cf. lat. fixus].
(Dicţionar de neologisme)

FIX, -Ă adj. 1. (şi adv.) care nu se poate mişca sau muta; neclintit, nemişcat. 2. neschimbat, care nu se schimbă, nu variază. o idee ~ă = ideea care preocupă permanent pe cineva; obsesie, fixaţie. 3. care nu se descompune. ♢ care se elimină greu. 4. precis, exact. (< fr. fixe, lat. fixus)
(Marele dicţionar de neologisme)

fix, fixuri s.n. 1. idee fixă, fixaţie, manie. 2. (tox.) injecţie intravenoasă cu un drog (de regulă, heroină). (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

a ateriza la punct fix expr. (er., glum. – d. bărbaţi) a avea contact sexual (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

fix adj. m., pl. fícşi; f. sg. fíxă, pl. fíxe
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
FIX adj., adv. 1. adj. imobil, neclintit, nemişcat, stabil, (rar) nemişcător, (pop.) nesmintit, (înv.) neclătit. (O instalaţie ~.) 2. adj. v. nemişcat. 3. adj. v. încremenit. 4. adj. v. stereotip. 5. adj. v. stabil. 6. adj. v. exact. 7. adv. v. exact.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Fixmobil
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: fi

Cuvinte se termină cu literele: ix