fixa dex - definiţie, sinonime, conjugare
FIX, -Ă, ficşi, -xe, adj. l.(Adesea adverbial) Care nu-şi schimbă locul sau poziţia; nemişcat, neclintit. ♦ Care este solidar cu un element la care se află ataşat. Şurub fix. ♦ Care rămâne oprit asupra unui anumit punct. Privire fixă. ♦ Care nu se schimbă, nu variază; stabil. Preţ fix.Idee fîxă = idee care preocupă permanent pe cineva, care îl împiedică să se gândească la altceva; obsesie. 2. (Despre ore) Precis, exact. – Din fr. fixe, lat. fixus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FIXÁ, fixez, vb. I. Tranz. 1. A aşeza ceva (rar pe cineva) într-un loc determinat, astfel încât să nu mai poată fi mişcat, clintit. ♦ A se uita ţintă la cineva sau la ceva; a pironi cu privirea. ♦ Refl. A se stabili, a se statornici undeva. 2. A stabili un termen, o oră, un preţ etc. anumit; a determina. ♦ Refl. A se hotărî, a se decide. 3. (Chim.) A aduce un corp într-o stare din care să nu se mai schimbe, a împiedica să se volatilizeze. 4. A trata cu un reactiv chimic materialele fotografice developate, pentru a le face insensibile la acţiunea luminii. 5. A face ca un colorant să pătrundă în structura fibrei textile sau a pieii, astfel încât fibra sau pielea să nu se mai decoloreze (uşor). ♦ A acoperi un desen cu un fixativ. – Din fr. fixer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FIX ~ă (ficşi, ~e) 1) şi adverbial Care se află într-o pozitie sau într-un loc determinat; situat într-un loc sau într-o poziţie care nu se schimbă; neclintit; nemişcat; imobil. 2) Care are valoare constantă; cu valoare constantă pentru un timp determinat; neschimbat; invariabil. Preţ ~. /<fr. fixe, lat. fixus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A FIX//Á ~éz tranz. 1) A face să fie fix; a întări ca să nu se mişte. 2) A stabili din timp. ~ un preţ. 3) (fibre textile, materiale fotografice developate etc.) A trata cu fixator. 4) (substanţe chimice) A împiedica să se volatilizeze; a face să rămână în aceeaşi stare. /<fr. fixer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE FIX//Á mă ~éz intranz. rar 1) A se aranja cu traiul; a se statornici; a se stabili. 2) A alege dintre mai multe posibilităţi; a lua o hotărâre definitivă; a se decide; a se hotărî; a determina. /<fr. fixer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FIX, -Ă adj. 1. (adesea adv.) Care nu se poate mişca sau muta; neclintit, nemişcat. 2. Neschimbat, care nu se schimbă, nu variază. 3. Care nu se descompune. ♦ Care se elimină greu. 4. Precis, exact. [< fr. fixe, cf. lat. fixus].
(Dicţionar de neologisme)

FIXÁ vb. I. tr. 1. A face să fie fix, nemişcat; a înţepeni, a întări (undeva). ♦ A privi ţintă pe cineva sau ceva. ♦ refl. A se stabili undeva, a se statornici. 2. A stabili, a hotărî. 3. A dizolva sărurile de argint nedescompuse de lumină de pe un material fotografic. 4. A face să intre colorantul într-o fibră textilă, astfel încât el să reziste la spălare, la lumină etc. [< fr. fixer].
(Dicţionar de neologisme)

FIX, -Ă adj. 1. (şi adv.) care nu se poate mişca sau muta; neclintit, nemişcat. 2. neschimbat, care nu se schimbă, nu variază. o idee ~ă = ideea care preocupă permanent pe cineva; obsesie, fixaţie. 3. care nu se descompune. ♢ care se elimină greu. 4. precis, exact. (< fr. fixe, lat. fixus)
(Marele dicţionar de neologisme)

FIXÁ vb. I. tr. 1. a face să fie fix; a înţepeni, a întări (undeva). ♢ a privi ţintă pe cineva sau ceva. 2. a stabili, a hotărî un preţ, un termen etc. 3. a dizolva sărurile de argint nedescompuse de lumină de pe un material fotosensibil. 4. a face să intre colorantul într-o fibră textilă, astfel încât el să reziste la spălare, la lumină etc. II. refl. 1. a se hotărî, a se decide. 2. a se stabili undeva. (< fr. fixer)
(Marele dicţionar de neologisme)

fix, fixuri s.n. 1. idee fixă, fixaţie, manie. 2. (tox.) injecţie intravenoasă cu un drog (de regulă, heroină). (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

a ateriza la punct fix expr. (er., glum. – d. bărbaţi) a avea contact sexual (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

fixa, fixez v.r. (tox.) a-şi injecta un drog în venă. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

fix adj. m., pl. fícşi; f. sg. fíxă, pl. fíxe
(Dicţionar ortografic al limbii române)

fixá vb., ind. prez. 1 sg. fixéz, 3 sg. şi pl. fixeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
FIX adj., adv. 1. adj. imobil, neclintit, nemişcat, stabil, (rar) nemişcător, (pop.) nesmintit, (înv.) neclătit. (O instalaţie ~.) 2. adj. v. nemişcat. 3. adj. v. încremenit. 4. adj. v. stereotip. 5. adj. v. stabil. 6. adj. v. exact. 7. adv. v. exact.
(Dicţionar de sinonime)

FIXÁ vb. 1. a imobiliza, a înţepeni, a pironi, a prinde, (reg.) a proţăpi. (A ~ ceva în cuie.) 2. a prinde, a pune. (~ olanele pe casă.) 3. a înţepeni, a pecetlui. (~ piatra pe mormânt.) 4. v. asambla. 5. a se agăţa, a se prinde. (Viţa de vie se ~ de araci.) 6. v. amplasa. 7. v. stabili. 8. v. posta. 9. v. aţinti. 10. a-i rămâne, (fig.) a se grava, a se imprima, a se întipări, a se pecetlui, a se săpa, (înv. fig.) a se tipări. (Cuvintele lui i s-au ~ în conştiinţă.) 11. v. ordona. 12. v. alege. 13. v. institui. 14. v. stabiliza. 15. a determina, a hotărî, a preciza, a stabili, a statornici, (înv.) a defige, a însemna, a statori. (A ~ un nou termen.) 16. a preciza, a pune, a stabili. (A ~ un diagnostic.) 17. v. calcula. 18. a determina, a preciza, a stabili, a statornici. (Cum aţi ~ concentraţia vinului?) 19. v. consfinţi.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Fixmobil
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: fi fix

Cuvinte se termină cu literele: xa ixa