fixator dex - definiţie, sinonime, conjugare

fixator

[Sinonime]
FIXATÓR, fixatori, s.m. Substanţă sau amestec de substanţe chimice cu care se face insensibil la lumină materialul fotografic expus şi developat; fixativ. ♦ Substanţă care fixează vopseaua în structura fibrei textile sau a pieii. ♦ Substanţă care asigură conservarea unor structuri celulare în vederea studierii lor la microscop. – Din fr. fixateur.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FIXATÓR ~i m. 1) Soluţie chimică pentru fixarea imaginii fotografice. 2) Substanţă care face să intre colorantul în fibrele textile. 3) Agent fizic sau chimic care produce coagularea protoplasmei vii. 4) Piesă folosită la lucrările de asamblare. /<fr. fixateur
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FIXATÓR, -OÁRE adj., s.m. (Substanţă) care face inalterabilă la lumină o imagine fotografică. // s.m. 1. (Text.) Substanţă folosită la fixarea coloranţilor pe fibră. ♦ Agent fizic sau substanţă chimică care produce coagularea protoplasmei vii. 2. Piesă folosită la lucrări de asamblare. 3. Dispozitiv mecanic pentru manevrarea şi înzăvorârea acelor macazului. [Cf. fr. fixateur].
(Dicţionar de neologisme)

FIXATÓR s. m. 1. soluţie care face inalterabilă la lumină o imagine fotografică developată. 2. (text.) substanţă folosită la fixarea coloranţilor pe fibră. ♢ agent fizic, substanţă care produce coagularea protoplasmei vii. 3. piesă folosită la lucrări de asamblare. 4. dispozitiv mecanic pentru manevrarea şi înzăvorârea acelor macazului. (< fr. fixateur)
(Marele dicţionar de neologisme)

fixatór s. m., pl. fixatóri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
FIXATÓR s. (FOTO) fixativ.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: fi fix fixa fixat fixato

Cuvinte se termină cu literele: or tor ator xator ixator