flanelă dex - definiţie, sinonime, conjugare

flanelă

[Sinonime]
FLANÉLĂ, flanele, s.f. 1. Ţesătură uşoară de lână sau bumbac, moale şi pufoasă. 2. Îmbrăcăminte de lână (mai rar de bumbac), tricotată in formă de pieptar sau de cămaşă scurtă. 3. Pulover. [Var.: (pop.) flaneá s.f., flanél s.n.] – Din fr. flanelle.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FLANÉL//Ă ~e f. 1) Ţesătură de bumbac sau de lână, moale, pufoasă şi călduroasă, folosită pentru confecţionarea obiectelor de îmbrăcăminte. 2) la pl. Varietăţi ale unei astfel de ţesături. 3) Obiect de îmbrăcăminte de lână (mai rar, de bumbac), tricotat în formă de cămaşă sau de vestă, fără guler. [G.-D. flanelei] /<fr. flanelle
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

flanélă (flanéle), s.f. – 1. Ţesătură uşoară şi moale. – 2. Îmbrăcăminte de lînă, în formă de pieptar. – Mr. flanelă. Fr. flanelle; în mr., din it. flanella, sau din ngr. φλανέλα.
(Dicţionarul etimologic român)

FLANÉLĂ s.f. 1. Ţesătură uşoară de lână, moale şi pufoasă. 2. Obiect de îmbrăcăminte care acoperă bustul şi care este tricotat din lână. [Var. flanea s.f., flanel s.n. / < fr. flanelle].
(Dicţionar de neologisme)

FLANÉLĂ s. f. 1. ţesătură uşoară de lână, moale şi pufoasă. 2. obiect de îmbrăcăminte care acoperă bustul, tricotat din lână. (< fr. flanelle)
(Marele dicţionar de neologisme)

flanelă, flanele s.f. (glum.) vin negru. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

flanélă s. f., g.-d. art. flanélei; pl. flanéle
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
FLANÉLĂ s. v. jerseu, pulover.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: fl fla flan flane flanel

Cuvinte se termină cu literele: la ela nela anela lanela