flecări dex - definiţie, sinonime, conjugare
FLECÁR, -Ă, flecari, -e, s.m. şi f. Persoană căreia îi place să vorbească multe, să spună fleacuri1; limbut, guraliv, palavragiu. – Fleac1 + suf. -ar.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FLECĂRÍ, flecăresc, vb. IV. Intranz., Tranz. A spune fleacuri1; a trăncăni. – Din flecar.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FLECÁR ~ă (~i, ~e) şi substantival Care vorbeşte fleacuri; căruia îi place să flecărească; limbut; vorbăreţ. /fleac + suf. ~ar
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A FLECĂR//Í ~ésc intranz. A spune fleacuri; a vorbi mult şi fără rost; a trăncăni; a pălăvrăgi. /Din flecar
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

flecár s. m., pl. flecári
(Dicţionar ortografic al limbii române)

flecărí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. flecărésc, imperf. 3 sg. flecăreá; conj. prez. 3 sg. şi pl. flecăreáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
FLECÁR s., adj. clănţău, guraliv, limbut, palavragiu, vorbăreţ, vorbă-lungă, (livr.) locvace, logoreic, (rar) ploscar, ploscaş, taclagiu, (pop. şi fam.) farfara, (pop.) gureş, toacă-gură, (înv. şi reg.) spornic, vorbareţ, (reg.) pălăvatic, pălăvrăgit, tololoi, vorbar, (Mold.) dârdală, lehău, leorbău, (Transilv.) stroncănitor, (prin Munt.) tândălit, (Mold.) trăncălău, (înv.) limbareţ, vorovaci, (fam.) moftangiu, (rar fam.) moftolog, mofturean, (fig.) meliţă.
(Dicţionar de sinonime)

FLECĂRÍ vb. a îndruga, a pălăvrăgi, a sporovăi, a trăncăni, (pop.) a căţăi, a dondăni, a flencăni, a fleoncăni, a tăifăsui, a tăinui, a troncăni, (înv. şi reg.) a spori, (reg.) a hondrăni, a pălamojdi, a pălăvăcăi, a pălăvri, a pichirisi, a tăini, a tălălăi, a tolocăni, a torosi, a zăgrăi, (Mold.) a lehăi, a leorbăi, (prin nord-estul Olt.) a prociti, (prin Mold.) a pruji, (Transilv.) a stroncăni, (prin Munt.) a tândăli, (Ban.) a tonoci, (înv.) a bârfi, a limbuţi, a vorovi, (fam.) a pupăi, (fig.) a clămpăni, a clănţăni, a cotcodăci, a dârdâi, a hodorogi, a măcina, a meliţa, a toca. (A ~ toată ziua.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Flecar ≠ morocănos, taciturn, tăcut, ursuz
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: fl fle flec fleca flecar

Cuvinte se termină cu literele: ri ari cari ecari lecari