flux dex - definiţie, sinonime, conjugare

flux

[Sinonime]
FLUX, fluxuri, s.n. 1. Fază de ridicare periodică a nivelului apei oceanelor sau a mărilor deschise, în cadrul fenomenului de maree, sub influenţa mişcării de rotaţie a Pământului şi a atracţiei Lunii şi a Soarelui. ♦ Fig. Revărsare puternică, şuvoi; val1, năvală. ♢ Flux verbal = afluenţă (precipitată), torent de cuvinte în vorbirea cuiva. 2. (Fiz.) Curent de particule. ♢ Flux de căldură = energie termică transferată dintr-o suprafaţă dată în unitatea de timp. Flux luminos = cantitatea de lumină pe care o emite un izvor de lumină într-o unitate de timp. Flux electric = produsul dintre inducţia electrică şi aria suprafeţei perpendiculare pe ea pe care o străbate. Flux magnetic = produsul dintre inducţia magnetică şi aria suprafeţei perpendiculare pe ea pe care o străbate. Densitate de flux = fluxul raportat la unitatea de arie. 3. (În sintagmele) Flux tehnologic = circulaţia continuă a materiei prime, a semifabricatelor etc. în succesiunea operaţiilor dintr-un proces tehnologic. Producţie în flux = formă de organizare superioară a producţiei, în cadrul căreia produsele se obţin în condiţii de adâncă divizare a procesului tehnologic. Flux de informaţie = raportul dintre cantitatea de informaţie şi timpul în care ea este transmisă. – Din fr. flux.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FLUX ~uri n. 1) (în opoziţie cu reflux) Fenomen natural de creştere periodică a nivelului apei din mări şi oceane (datorită atracţiei Lunii şi Soarelui). 2) fig. Creştere a intensităţii unui proces; afluenţă. 3) fiz. Curent de particule. ♢ ~ de căldură cantitate de căldură emisă de o sursă într-o unitate de timp. /<fr. flux, lat. fluxus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FLUX s.n. 1. Creştere periodică a nivelului apei mărilor şi oceanelor sub influenţa mişcării de rotaţie a Pământului şi a atracţiei Lunii şi a Soarelui. 2. (Fig.) Revărsare, creştere, şuvoi, val. 3. (Fiz.) Curent. ♢ Flux luminos = cantitate de energie luminoasă emisă de un izvor de lumină într-o unitate de timp; flux electric = produsul dintre inducţia electrică şi aria suprafeţei perpendiculare pe ea pe care o străbate; flux magnetic = totalitatea liniilor de forţă care trec printr-un corp oarecare. 4. Flux tehnologic = circulaţie continuă a materiei prime, a produselor semifabricate sau fabricate într-un proces tehnologic. [Cf. fr. flux, lat. fluxus].
(Dicţionar de neologisme)

FLUX s. n. 1. creştere periodică a nivelului apei mărilor şi oceanelor sub influenţa mişcării de rotaţie a Pământului şi a atracţiei Lunii şi a Soarelui. 2. (fig.) mare cantitate, revărsare, creştere, şuvoi, val. 3. (fiz.) curent, mişcare de particule. o ~ luminos = energie radiantă emisă de un izvor de lumină într-o unitate de timp; ~ electric = produs dintre inducţia electrică şi aria suprafeţei perpendiculare pe ea pe care o străbate; ~ magnetic = totalitatea liniilor de forţă care trec printr-un corp oarecare. 4. ~ tehnologic = succesiunea operaţiilor într-un proces tehnologic. 5. ~ de informaţie = ansamblu de date, informaţii şi decizii necesare desfăşurării unei anumite operaţii sau activităţi; raportul dintre cantitatea de informaţie şi timpul în care ea este transmisă. ♢ ~ de capital = transformarea, circulaţia unor fonduri băneşti dintr-o ţară în alta, ca urmare a efectuării de operaţii de decontare, împrumuturi sau transformări de depozite bancare. 6. circulaţie continuă şi uniformă a unui lichid (sânge, sevă). 7. pulbere folosită în sudura automată. (< fr. flux, lat. fluxus)
(Marele dicţionar de neologisme)

flux s. n., pl. flúxuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
FLUX s. 1. v. curent. 2. v. debit.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Fluxreflux
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: fl flu

Cuvinte se termină cu literele: ux lux