focalizare dex - definiţie, sinonime, conjugare
FOCALIZÁ, focalizez, vb. I. Tranz. A face să treacă printr-un singur punct toate razele unui fascicul. – Din fr. focaliser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FOCALIZÁRE, focalizări, s.f. Acţiunea de a focaliza şi rezultatul ei. ♦ Concentrarea într-un focar a razelor de unde sau de particule în mişcare. ♦ Operaţia de reglare a unui instrument optic, astfel ca imaginea să fie văzută clar. – V. focaliza.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A FOCALIZ//Á ~éz tranz. 1) (raze, unde etc.) A concentra într-un focar. 2) (instrumente optice) A regla imaginea. /<fr. focaliser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FOCALIZÁ vb. I. tr. A supune acţiunii de focalizare; a face să treacă printr-un singur punct toate razele unui fascicul. [Cf. fr. focaliser].
(Dicţionar de neologisme)

FOCALIZÁRE s.f. Acţiunea de a focaliza şi rezultatul ei; focalizaţie. ♦ Concentrarea într-un focar a razelor de unde sau de particule în mişcare; focusare. ♦ Operaţia de punere la punct a unui instrument optic, astfel ca imaginea să fie văzută clar. [< focaliza].
(Dicţionar de neologisme)

FOCALIZÁ vb. tr. 1. a supune acţiunii de focalizare; a face să treacă printr-un singur punct toate razele unui fascicul. 2. a concentra elemente diverse. (< fr. focaliser)
(Marele dicţionar de neologisme)

FOCALIZÁRE s. f. acţiunea de a focaliza. ♢ concentrarea într-un focar a razelor de unde sau de particule în mişcare; focalizaţie, focusare. ♢ operaţia de punere la punct a unui instrument optic, astfel ca imaginea să fie văzută clar. (< focaliza)
(Marele dicţionar de neologisme)

focalizá vb., ind. prez. 1 sg. focalizéz, 3 sg. şi pl. focalizeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

focalizáre s. f., g.-d. art. focalizării; pl. focalizări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
FOCALIZÁ vb. v. concentra.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: fo foc foca focal focali

Cuvinte se termină cu literele: re are zare izare lizare