foileton dex - definiţie, sinonime, conjugare

foileton

FOILETÓN, foiletoane, s.n. Articol (de literatură, de ştiinţă, de artă) sau fragment de roman inserat în partea de jos a paginilor unui ziar, unei reviste, etc.; spaţiu rezervat în partea de jos a unui ziar pentru o rubrică ce apare cu regularitate cu acest gen de articole. ♢ Roman-foileton = roman care se publică pe fragmente într-o serie de numere consecutive ale unui periodic. ♦ Articol de ziar cu caracter satiric care tratează teme de actualitate. [Pr.: fo-i-] – Din fr. feuilleton (după foaie).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FOILET//ÓN ~oáne n. 1) Spaţiu în partea de jos a unei pagini de ziar rezervat pentru o rubrică permanentă. 2) Articol ştiinţific (de literatură sau de critică) care apare regulat în partea de jos a unui ziar. 3) Articol publicistic pe o temă de actualitate, publicat într-un ziar sau într-o revistă. ♢ Roman-~ proză ce se publică pe fragmente în mai multe numere consecutive de ziar sau de reviste. [Sil. fo-i-] /<fr. feuilleton
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FOILETÓN s.n. Articol de ziar care tratează teme de actualitate şi care se publică într-un spaţiu anume rezervat. ♦ Fragment dintr-un roman publicat într-un ziar. ♢ Roman-foileton = roman publicat pe fragmente în reviste sau în ziare. ♦ Parte a unui ziar unde se publică astfel de articole sau fragmente de roman. [Pron. fo-i-, var. foieton s.n. / < fr. feuilleton].
(Dicţionar de neologisme)

FOILETÓN s. n. articol de ziar care tratează teme de actualitate şi care se publică într-un spaţiu anume rezervat. ♢ fragment dintr-un roman de aventuri publicat într-un ziar sau într-o revistă. ♢ parte a unui ziar unde se publică astfel de articole sau fragmente de roman. (< fr. feuilleton)
(Marele dicţionar de neologisme)

foiletón s. n. (sil. fo-i-), pl. foiletoáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: fo foi foil foile foilet

Cuvinte se termină cu literele: on ton eton leton ileton