folio dex - definiţie, sinonime, conjugare

folio

FÓLIO s.n. 1. Format de hârtie sau de carte obţinut prin îndoirea colii de hârtie o singură dată. 2. Filă de registru, de carte sau de manuscris numerotată o singură dată, pe o singură faţă, pentru ambele pagini. [Pr.: -li-o] – Din lat. [in]folio, fr. folio.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

IN-FÓLIO adj. invar. (Despre formatul unei cărţi) În care coala de hârtie este îndoită în două, formând patru pagini; (despre cărţi, adesea substantivat) care are acest format. [Pr.: -li-o] – Loc. lat.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FÓLIO n. 1) Format de carte care se obţine printr-o singură îndoire a colii de hârtie. 2) Suprafaţă formată din două pagini alăturate, numerotate o singură dată. [Sil. -li-o] /<lat. [in] folio, fr. folio
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

IN-FÓLIO adj. invar. 1) (despre formatul unei cărţi) Care are coala de hârtie îndoită în două, formând patru pagini. 2) (despre cărţi) Care are formatul unei astfel de coli. [Sil. -li-o] /Cuv. lat.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FÓLIO s.n. 1. Foaie de hârtie îndoită o singură dată şi formând o coală de format mare, numerotată pe o singură parte. V. in-folio. ♦ Număr al unei pagini. 2. Peliculă care, aplicată pe o hârtie subţire, serveşte la imprimarea titlurilor pe copertele legate în pânză sau piele. [Pron. -li-o. / < fr. folio, cf. it. foglio, lat. folium – foaie].
(Dicţionar de neologisme)

IN-FÓLIO adj., s.n.invar. (Format) în care coala de hârtie imprimată este împăturită în două, formând patru pagini; (carte) care are acest format. [Pron. -li-o. / < fr., lat. in-folio].
(Dicţionar de neologisme)

FÓLIO s. n. 1. foaie de hârtie îndoită o singură dată şi formând o coală de format mare, numerotată pe o singură parte. ♢ număr al unei pagini. 2. peliculă care, aplicată pe o hârtie subţire, serveşte la imprimarea titlurilor pe copertele legate în pânză sau piele. (< fr. folio, lat. /in/folio)
(Marele dicţionar de neologisme)

fólio s. n. (sil. -li-o)
(Dicţionar ortografic al limbii române)

in-fólio adj. invar., s. n. (sil. -li-o)
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: fo fol foli

Cuvinte se termină cu literele: io lio olio