forja dex - definiţie, sinonime, conjugare
FÓRJĂ, forje, s.f. 1. Instalaţie simplă, fixă sau mobilă, pentru încălzirea metalelor în vederea forjării lor la cald. ♢ Forjă de câmp = forjă portativă cu vatră de fontă şi cu un ventilator acţionat cu piciorul prin intermediul unei pedale. 2. Cantitate de metal care se încălzeşte o dată la forjă (1). 3. Forjărie. – Din fr. forge.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FORJÁ, forjez, vb. I. Tranz. A lucra, a prelucra un metal sau un aliaj prin deformare plastică, la cald sau la rece, cu ajutorul unui ciocan sau al unei prese. – Din fr. forger.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FÓRJ//Ă ~e f. tehn. 1) Instalaţie pentru încălzirea metalelor care urmează să fie forjate la cald. 2) Cantitate de metal cât poate încălzi o astfel de instalaţie dintr-o dată. 3) v. FORJĂRIE. /<fr. forge
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A FORJ//Á ~éz tranz. (metale, aliaje etc.) A prelucra prin deformare plastică sub presiune. /<fr. forger
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FÓRJĂ s.f. Instalaţie simplă, fixă sau mobilă, pentru încălzirea metalelor în vederea forjării, formată dintr-o vatră, o sursă de alimentare cu aer şi un suport pe care se încălzesc metalele. ♦ Atelier de fierărie. [< fr. forge].
(Dicţionar de neologisme)

FORJÁ vb. I. tr. 1. A prelucra (un metal), prin deformare plastică la cald sau la rece, cu ajutorul presei şi al ciocanului. 2. (Fig.) A făuri, a crea. [P.i. 3,6 -jează, ger. -jând. / < fr. forger].
(Dicţionar de neologisme)

FÓRJĂ s. f. 1. instalaţie simplă, fixă sau mobilă, pentru încălzirea metalelor în vederea forjării. 2. forjărie. (< fr. forge)
(Marele dicţionar de neologisme)

FORJÁ vb. tr. 1. a prelucra (un metal, un aliaj) prin deformare plastică la cald sau la rece. 2. (fig.) a făuri, a crea. (< fr. forger)
(Marele dicţionar de neologisme)

fórjă s. f., art. fórja, g.-d. art. fórjei; pl. fórje
(Dicţionar ortografic al limbii române)

forjá vb., ind. prez. 1 sg. forjéz, 3 sg. şi pl. forjeáză, 1 pl. forjăm; conj. prez. 3 sg. şi pl. forjéze; ger. forjând
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
FÓRJĂ s. forjerie. (Secţie de ~ a unei uzine.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: fo for forj

Cuvinte se termină cu literele: ja rja orja