fotoelectric dex - definiţie, sinonime, conjugare

fotoelectric

FOTOELÉCTRIC, -Ă, fotoelectrici, -ce, adj. 1. (Despre emisiunea de electroni din metale) Provocat de incidenţa radiaţiei luminoase. ♢ Efect fotoelectric extern = emisie de electroni de pe suprafaţa metalelor sau a semiconductoarelor, sub acţiunea iluminării. Efect fotoelectric intern = punerea în libertate, în masa unui semiconductor, a purtătorilor de sarcini sub acţiunea iluminării. 2. Referitor la efectul fotoelectric extern sau intern; bazat pe aceste efecte. ♢ Celulă fotoelectrică = element de circuit electric, cu doi electrozi, care se bazează pe efectul fotoelectric şi care lasă să treacă prin el un curent electric de intensitate mai mare sau mai mică; fotodiodă, fotocelulă. [Pr.: -to-e-] – Din fr. photoélectrique.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FOTOELÉCTRI//C ~că (~ci, ~ce) Care ţine de fenomenele electrice şi de lumină; propriu fenomenelor electrice şi de lumină. ♢ Celulă ~că aparat folosit în cinematografie şi televiziune, care transformă energia luminoasă în energie electrică. Efect ~ fenomen de emisiune a electronilor sub influenţa luminii vizibile sau a razelor gama. /<fr. photo-électrique
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FOTOELÉCTRIC, -Ă adj. Care se referă la fenomene electrice şi luminoase. ♢ Celulă fotoelectrică = aparat care transformă energia luminoasă în energia unor curenţi electrici; fotocelulă. [< fr. photoélectrique].
(Dicţionar de neologisme)

FOTOELÉCTRIC, -Ă adj. (despre emisiunea de electroni din metale) provocat de incidenţa radiaţiei luminoase. o efect ~ = emisiune de electroni de către metale sau semiconductori sub acţiunea luminii; celulă ~ă = element de circuit electric, cu doi electrozi, care se bazează pe efectul fotoelectric; fotocelulă. (< fr. photoélectrique)
(Marele dicţionar de neologisme)

fotoeléctric adj. → electric
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: fo fot foto fotoe fotoel

Cuvinte se termină cu literele: ic ric tric ctric ectric