fotografiat dex - definiţie, sinonime, conjugare
FOTOGRAFIÁ, fotografiez, vb. I. Tranz. A fixa imaginea unui obiect, a unei persoane, a unui peisaj etc. pe o placă sau pe o hârtie fotografică sensibilă cu ajutorul unui aparat fotografic; a realiza o fotografie. [Pr.: -fi-a-] – Din fr. photographier.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FOTOGRAFIÁT1 s.n. Faptul de a fotografia. [Pr.: -fi-at] – V. fotografia.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FOTOGRAFIÁT2, -Ă, fotografiaţi, -te, adj. Reprodus prin procedee fotografice, a cărui imagine a fost fixată prin fotografie. [Pr.: -fi-at] – V. fotografia.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A FOTOGRAFI//Á ~éz tranz. (fiinţe, obiecte, locuri etc.) A fixa o imagine pe o placă sau pe hârtie fotografică cu ajutorul unui aparat fotografic. [Sil. -fi-a] /<fr. photographier
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FOTOGRAFIÁ vb. I. tr. A fixa imaginea unui obiect, unei fiinţe etc. pe o hârtie sau pe o placă fotosensibilă cu ajutorul unui sistem de lentile. [Pron. -fi-a, p.i. 3,6 -iază, ger. -iind. / < fr. photographier].
(Dicţionar de neologisme)

FOTOGRAFIÁ vb. tr. a fixa imaginea unui obiect, a unei fiinţe etc. pe o hârtie sau pe o placă fotosensibilă, cu ajutorul unui sistem de lentile. (< fr. photographier)
(Marele dicţionar de neologisme)

fotografiá vb. (sil. -gra-fi-a), ind. prez. 1 sg. fotografiéz, 3 sg. şi pl. fotografiáză, 1 pl. fotografiém (sil. -fi-em); conj. prez. 3 sg. şi pl. fotografiéze; ger. fotografiínd (sil. -fi-ind)
(Dicţionar ortografic al limbii române)

fotografiát s. n. (sil. -gra-fi-at)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
FOTOGRAFIÁ vb. (pop.) a (se) poza.
(Dicţionar de sinonime)

FOTOGRAFIÁT adj. (pop.) pozat.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: fo fot foto fotog fotogr

Cuvinte se termină cu literele: at iat fiat afiat rafiat