fotogramă dex - definiţie, sinonime, conjugare

fotogramă

FOTOGRÁMĂ, fotograme, s.f. 1. Fotografie specială (luată din avion sau din puncte înalte), care îndeplineşte condiţia de a oferi o perspectivă centrală, pe baza căreia se pot face măsurători precise asupra obiectului a cărui imagine o reproduce şi care se foloseşte mai ales în topografie şi în cartografie. 2. Porţiune a unei pelicule cinematografice care conţine o imagine (statică) completă. – Din fr. photogramme.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FOTOGRÁM//Ă ~e f. Fotografie obtinută din avion sau de la mari înălţimi cu camere speciale, pe baza căreia pot fi determinate forma şi dimensiunile unor obiecte sau ale unor porţiuni de teren. /<fr. photogramme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FOTOGRÁMĂ s.f. Probă fotografică pozitivă; fotografie (luată din avion) pe baza căreia se pot face măsurători precise asupra obiectului reprodus şi care este folosită mai ales în catografie. ♦ (Cinem.) Fiecare element fotografic care intră în alcătuirea unui plan (3 şi 4). [< fr. photogramme, cf. gr. phos – lumină, gramma – desen].
(Dicţionar de neologisme)

FOTOGRÁMĂ s. f. 1. fotografie (din avion, satelit etc.) pe baza căreia se pot face măsurători precise asupra obiectului înregistrat. 2. (cinem.) fiecare element fotografic care intră în alcătuirea unui plan (4). (< fr. photogramme)
(Marele dicţionar de neologisme)

fotográmă s. f. (sil. -gra-), g.-d. art. fotográmei; pl. fotográme
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: fo fot foto fotog fotogr

Cuvinte se termină cu literele: ma ama rama grama ograma