fraze dex - definiţie, sinonime, conjugare

fraze

FRÁZĂ, fraze, s.f. 1. Îmbinare de propoziţii, care se află în raport de coordonare sau de subordonare, exprimând una sau mai multe judecăţi. ♦ Fel de exprimare. 2. (În sintagma) Frază muzicală = unitate muzicală alcătuită dintr-o succesiune de sunete cu un sens expresiv propriu. – Din fr. phrase, lat. phrasis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FRÁZ//Ă ~e f. 1) gram. Unitate comunicativă, alcătuită din două sau mai multe propoziţii, aflate în raport de coordonare sau de subordonare. 2): ~ muzicală unitate muzicală alcătuită dintr-o succesiune de sunete, îmbinate după legile armoniei. [G.-D. frazei] /<fr. phrase, lat. phrasis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FRÁZĂ s.f. 1. (Gram.) Unitate sintactică constituită din două sau mai multe propoziţii aflate între ele în raport de coordonare sau de subordonare; (p. restr.) propoziţie. ♦ Mod de exprimare. 2. Frază muzicală = succesiune de sunete muzicale care formează o unitate. [< fr. phrase, it. frase, cf. gr. phrasis].
(Dicţionar de neologisme)

FRÁZĂ s. f. 1. unitate sintactică din două sau mai multe propoziţii în raport de coordonare sau subordonare. 2. (muz.) unitate a discursului melodic delimitată de două cadenţe. (< fr. phrase)
(Marele dicţionar de neologisme)

fráză s. f., g.-d. art. frázei; pl. fráze
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: fr fra fraz

Cuvinte se termină cu literele: ze aze raze