frescă dex - definiţie, sinonime, conjugare

frescă

[Sinonime]
FRÉSCĂ, fresce, s.f. 1. Tehnică de a picta cu culori dizolvate în apă de var pe un zid cu tencuiala încă udă. ♦ Pictură murală decorativă, de dimensiuni mari, realizată prin această tehnică. 2. Fig. Compoziţie literară de dimensiuni mari, care înfăţişează tabloul de ansamblu al unei epoci, al unei societăţi etc. – Din fr. fresque.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FRÉS//CĂ ~ce f. 1) Pictură murală monumental-decorativă, executată pe tencuiala încă umedă. 2) fig. Operă literară vastă care prezintă un tablou de ansamblu al unei epoci sau al unei societăţi. [G.-D. frescei] /<fr. fresque
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

fréscă (-ci), s.f. – Tehnică de a picta culori dizolvate în apă pe un zid; pictură murală. – Var. (înv.) fresc. Fr. fresque, it. fresco.
(Dicţionarul etimologic român)

FRÉSCĂ s.f. 1. Pictură lucrată cu culori de apă pe o tencuială încă umedă. 2. (Fig.) Prezentare plastică a oamenilor şi a moravurilor unei anumite epoci. [< fr. fresque, cf. it. fresco].
(Dicţionar de neologisme)

FRÉSCĂ s. f. 1. tehnică de a picta cu culori dizolvate în apă de var pe o tencuială încă umedă. ♢ pictură monumental-decorativă de dimensiuni mari, executată în această tehnică. 2. (fig.) operă literară de evocare plastică, sugestivă, a oamenilor şi a moravurilor unei epoci. (< fr. fresque)
(Marele dicţionar de neologisme)

fréscă s. f., g.-d. art. fréscei; pl. frésce
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
FRÉSCĂ s. v. panoramă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: fr fre fres fresc

Cuvinte se termină cu literele: ca sca esca resca