frișcă dex - definiţie, sinonime, conjugare
FRÍŞCĂ1, frişti, s.f. Strat de smântână proaspătă, care se ridică la suprafaţa laptelui nefiert după câteva ore de la mulgere şi care, bătută cu telul, devine spumoasă. ♦ Smântână bătută cu zahăr şi servită ca desert sau ca garnitură la prăjituri. – Et. nec.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FRÍŞCĂ2, frişti, s.f. (Pop.) 1. Nuia, vergea. 2. Fig. Femeie tânără, zglobie, atrăgătoare, şmecheră şi uşor neserioasă. – Din magh. fricska.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FRÍŞCĂ f. Smântână proaspătă bătută cu zahăr până se face spumă, folosită ca desert sau ca garnitură la prăjituri. [G.-D. frişcăi] /Orig. nec.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

frişcă2 sf\r\n[\r\nAtestare: Sandu-Aldea U.P.224\r\nPlural: frişti\r\nEtimologie: din maghiară fricska\r\n]\r\n(Popular) 1. Nuia.\r\n2. (Figurat) Femeie tânără, zglobie, atrăgătoare, şmecheră şi uşor frivolă. \r\n3. (Regional) Nume dat de ciobani câinilor de la stână.\r\n4. (Translvania) Bobârnac\r\n5. (Ornitologic, Banat) Codobatură (Motacilla alba)
(Micul dicţionar academic)

frişcă1 sfs\r\n[\r\nAtestare: DA\r\nEtimologie: necunoscută\r\n]\r\n\r\n1. Strat de smântână proaspătă, care se ridică la suprafaţa laptelui nefiert după cîteva ore de la mulgere şi care, bătută cu telul, devine spumoasă.\r\n2. Smântână bătută cu zahăr şi servită ca desert sau ca garnitură la prăjituri.
(Micul dicţionar academic)

frişcă s.f. sg. spermă. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

fríşcă (produs lactat) s. f., g.-d. art. fríşcăi
(Dicţionar ortografic al limbii române)

fríşcă (nuia, femeie tânără) s. f., g.-d. art. fríştii; pl. frişti
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
FRÍŞCĂ s. v. codobatură, nuia, prundar, prundaş, vargă, vergea.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: fr fri fris frisc

Cuvinte se termină cu literele: ca sca isca risca