fumigenă dex - definiţie, sinonime, conjugare

fumigenă

fumigen fumigenă
FUMIGÉN, -Ă, fumigeni, -e, adj. (Chim.; despre unele substanţe) Care, în contact cu aerul, produce fum abundent sau ceaţă. ♢ Lumânare fumigenă = tub care conţine o substanţă fumigenă folosită mai ales la camuflarea unui obiectiv militar. – Din fr. fumigène.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FUMIGÉN ~ă (~i, ~e) (despre unele substanţe) Care generează fum; producător de fum. ♢ Lumânare ~ă tub umplut cu o substanţă care produce fum, folosit, în special, pentru a camufla unele obiecte militare. /<fr. fumigene
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FUMIGÉN, -Ă adj. Producător de fum sau de ceaţă. ♢ Lumânare fumigenă = tub care conţine o substanţă fumigenă folosită mai ales la camuflarea obiectivelor militare. [< fr. fumigène, cf. lat. fumus – fum, gr. gennan – a naşte].
(Dicţionar de neologisme)

FUMIGÉN, -Ă adj. care produce fum sau ceaţă artificială. o lumânare ~ă = tub care conţine o substanţă fumigenă, folosită la camuflarea obiectivelor militare. (< fr. fumigène)
(Marele dicţionar de neologisme)

fumigenă, fumigene s.f. (pub.) ştire falsă, transmisă pentru camuflarea intenţiilor reale. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

fumigén adj. m., pl. fumigéni; f. sg. fumigénă, pl. fumigéne
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: fu fum fumi fumig fumige

Cuvinte se termină cu literele: na ena gena igena migena