funcțională dex - definiţie, sinonime, conjugare

funcțională

funcţional funcţională
FUNCŢIONÁL, -Ă, funcţionali, -e, adj. 1. Care ţine de o funcţie, privitor la o funcţie. ♢ Maladie funcţională = boală care afectează buna funcţionare a unui organ. Analiză funcţională = ramură a matematicii care se ocupă cu studiul diferitelor clase de funcţii şi al relaţiilor dintre ele. 2. Util, practic. ♦ Care îndeplineşte condiţiile pentru a fi folosit. – Din fr. fonctionnel (după funcţie).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FUNCŢIONÁL ~ă ( ~i, ~e) Care ţine de funcţii; propriu funcţiilor. ♢ Dereglare ~ă dereglare a bunei funcţionări a unui organ. Analiză ~ă ramură a matematicii care studiază diferite clase de funcţii şi relaţiile dintre ele. [Sil. -ţi-o-] /<fr. fonctionnel
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FUNCŢIONÁL, -Ă adj. Referitor la o funcţie. ♢ (Mat.) Analiză funcţională = ramură a matematicii care se ocupă cu studiul diferitelor clase de funcţii. ♦ Maladie funcţională = boală care afectează funcţionarea unui organ. [Pron. -ţi-o-. / < cf. fr. fonctionnel, it. funzionale].
(Dicţionar de neologisme)

FUNCŢIONÁLĂ s.f. (Mat.) Funcţie definită pe o mulţime de funcţii având valori reale. [Cf. fr. fonctionnelle].
(Dicţionar de neologisme)

FUNCŢIONÁL, -Ă I. adj. 1. util, practic. ♢ care îndeplineşte condiţiile pentru a fi folosit. 2. referitor la funcţiile organice sau psihice. o maladie ~ă = boală care afectează funcţionarea unui organ. 3. referitor la o funcţie matematică sau chimică. o (mat.) analiză ~ă = ramură a matematicii care studiază diferitele clase de funcţii. 4. cuvânt ~ = cuvânt care indică o relaţie gramaticală (prepoziţie, conjuncţie etc.). 5. lingvistică ~ă = studiu al elementelor lingvistice din punctul de vedere al funcţiei lor în structura unei limbi. II. s. f. (mat.) funcţie definită de o mulţime de funcţii având valori reale. (< fr. fontionnel)
(Marele dicţionar de neologisme)

funcţionál adj. m. (sil. -ţi-o-), pl. funcţionáli; f. sg. funcţionálă, pl. funcţionále
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: fu fun func funct functi

Cuvinte se termină cu literele: la ala nala onala ionala