funicular dex - definiţie, sinonime, conjugare

funicular

[Sinonime]
FUNICULÁR, funiculare s.n., adj. 1. S.n. Mijloc de transport aerian format din unul sau din mai multe cabluri suspendate pe stâlpi, pe care circulă cabinele cu pasageri şi cărucioarele cu materiale, folosit în regiunile muntoase greu accesibile. 2. Adj. (În sintagma) Poligon funicular = construcţie grafică de forma unei linii poligonale, care serveşte, în mecanică, la studiul unui sistem de forţe. – Din fr. funiculaire.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

FUNICULÁR ~e n. 1) Mijloc de transport aerian, constând dintr-un cablu suspendat, pe care se deplasează vagonete cu materiale sau cabine de pasageri, folosit în zonele montane greu accesibile. 2) Cale de deplasare prin aer cu ajutorul acestui mijloc de transport. 3) Cale ferată unde vagoanele sunt trase cu ajutorul unor cabluri pe o pantă abruptă. /<fr. funiculaire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

FUNICULÁR, -Ă adj. Referitor la cordonul ombilical sau spermatic. // s.n. Mijloc de transport aerian pentru transportat materiale sau persoane, format din cabluri purtătoare de vagonete. ♦ Frânghie de alpinism întinsă peste o prăpastie, o crăpătură sau o prăbuşire pentru a trece oameni şi materiale. [< fr. funiculaire].
(Dicţionar de neologisme)

FUNICULÁR, -Ă I. adj. referitor la cordonul ombilical sau spermatic, al funiculului. o (fig.) poligon ~ = construcţie grafică de forma unei linii poligonale, pentru studiul unui sistem de forţe. II. s. n. 1. mijloc de transport aerian pentru materiale sau oameni, din cabluri purtătoare de vagonete ori cabine. 2. (alp.) frânghie întinsă peste o prăpastie pentru a trece oameni şi materiale. (< fr. funiculaire)
(Marele dicţionar de neologisme)

funiculár s. n., adj. n., pl. funiculáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
FUNICULÁR s. (prin Maram.) ştric.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: fu fun funi funic funicu

Cuvinte se termină cu literele: ar lar ular cular icular