găti dex - definiţie, sinonime, conjugare
GĂTÁ vb. I. v. găti.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GĂTÍ, gătesc, vb. IV. 1. Refl. şi tranz. A (se) îmbrăca (frumos); a (se) împodobi. 2. Refl. şi tranz. A (se) pregăti pentru o acţiune, de obicei pentru o deplasare. 3. Tranz. A face, a prepara mâncare (prin fierbere, prăjire etc.). 4. Tranz. şi intranz. (Reg.) A sfârşi, a termina, a isprăvi. 5. Tranz. (Reg.) A omorî, a ucide, a nimici. [Var.: (reg.) gătá vb. I] – Din gata. Cf. alb. g a t i t.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A GĂT//Í ~ésc tranz. 1) (lucruri sau persoane) A face să devină (mai) frumos, adăugând elemente decorative; a împodobi; a înfrumuseţa. 2) A face să fie gata din vreme; a pregăti; a prepara; a orândui. ~ de plecare. 3) pop. A duce până la capăt; a termina; a sfârşi; a isprăvi; a mântui; a încheia. 4) A face printr-o operaţie culinară (fierbere, coacere, prăjire etc.); a pregăti; a prepara. /Din gata
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GĂTÁ, gătéz sau gat, vb. I. v. găti.
(Dictionnaire morphologique de la langue roumaine)

gătí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. gătésc, imperf. 3 sg. găteá; conj. prez. 3 sg. şi pl. găteáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
GĂTÁ vb. v. epuiza, isprăvi, încheia, sfârşi, termina.
(Dicţionar de sinonime)

GĂTÍ vb. 1. a (se) aranja, a (se) dichisi, a (se) ferchezui, a (se) împodobi, a (se) spilcui, (pop. şi fam. depr.) a (se) sclivisi, (pop.) a (se) drege, a (se) moţa, (înv. şi reg.) a (se) muchilipsi, a (se) podobi, a (se) tocmi, (reg.) a (se) câştiga, (prin Transilv. şi Maram.) a (se) pădăi, (prin Mold.) a (se) puţui, (prin Transilv. şi Mold.) a (se) puţului, (Ban.) a (se) schili, (înv.) a (se) stoli, a (se) stolisi, (arg.) a (se) şucări. (S-a ~ pentru vizită.) 2. v. împodobi. 3. a face, a pregăti, a prepara, (înv. şi pop.) a preface, (Transilv. şi Ban.) a păzi, (Transilv.) a socăci. (~ mâncarea.)
(Dicţionar de sinonime)

GĂTÍ vb. v. asasina, consuma, epuiza, isprăvi, încheia, omorî, pregăti, prepara, sfârşi, suprima, termina, ucide.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A se găti ≠ a se despodobi, a se dezgăti
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ga gat

Cuvinte se termină cu literele: ti ati