gătit dex - definiţie, sinonime, conjugare
GĂTÍ, gătesc, vb. IV. 1. Refl. şi tranz. A (se) îmbrăca (frumos); a (se) împodobi. 2. Refl. şi tranz. A (se) pregăti pentru o acţiune, de obicei pentru o deplasare. 3. Tranz. A face, a prepara mâncare (prin fierbere, prăjire etc.). 4. Tranz. şi intranz. (Reg.) A sfârşi, a termina, a isprăvi. 5. Tranz. (Reg.) A omorî, a ucide, a nimici. [Var.: (reg.) gătá vb. I] – Din gata. Cf. alb. g a t i t.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GĂTÍT1 s.n. Acţiunea de a (se) găti, gătire; (în special) preparare a mâncării. – V. găti.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GĂTÍT2, -Ă, gătiţi, -te, adj. 1. Care este îmbrăcat frumos, îngrijit, dichisit, împodobit. 2. (Despre mâncăruri) Care este preparat, pregătit (la foc). 3. (Reg.) Sfârşit, isprăvit. [Var.: (reg.) gătát, -ă adj.] – V. găti.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A GĂT//Í ~ésc tranz. 1) (lucruri sau persoane) A face să devină (mai) frumos, adăugând elemente decorative; a împodobi; a înfrumuseţa. 2) A face să fie gata din vreme; a pregăti; a prepara; a orândui. ~ de plecare. 3) pop. A duce până la capăt; a termina; a sfârşi; a isprăvi; a mântui; a încheia. 4) A face printr-o operaţie culinară (fierbere, coacere, prăjire etc.); a pregăti; a prepara. /Din gata
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

gătí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. gătésc, imperf. 3 sg. găteá; conj. prez. 3 sg. şi pl. găteáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

gătít s. n.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
GĂTÍ vb. 1. a (se) aranja, a (se) dichisi, a (se) ferchezui, a (se) împodobi, a (se) spilcui, (pop. şi fam. depr.) a (se) sclivisi, (pop.) a (se) drege, a (se) moţa, (înv. şi reg.) a (se) muchilipsi, a (se) podobi, a (se) tocmi, (reg.) a (se) câştiga, (prin Transilv. şi Maram.) a (se) pădăi, (prin Mold.) a (se) puţui, (prin Transilv. şi Mold.) a (se) puţului, (Ban.) a (se) schili, (înv.) a (se) stoli, a (se) stolisi, (arg.) a (se) şucări. (S-a ~ pentru vizită.) 2. v. împodobi. 3. a face, a pregăti, a prepara, (înv. şi pop.) a preface, (Transilv. şi Ban.) a păzi, (Transilv.) a socăci. (~ mâncarea.)
(Dicţionar de sinonime)

GĂTÍ vb. v. asasina, consuma, epuiza, isprăvi, încheia, omorî, pregăti, prepara, sfârşi, suprima, termina, ucide.
(Dicţionar de sinonime)

GĂTÍT adj. 1. aranjat, cochet, dichisit, elegant, fercheş, ferchezuit, îngrijit, spilcuit, (pop. şi fam. depr.) sclivisit, (pop.) dres, (Transilv. şi Ban.) cinaş, (Transilv.) nialcoş, (turcism înv.) muchelef. (Om ~.) 2. v. împodobit. 3. pregătit, preparat, (înv.) prefăcut. (Mâncare ~.)
(Dicţionar de sinonime)

GĂTÍT s. facere, făcut, gătire, pregătire, pregătit, preparare, preparat. (~ul mâncării.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A se găti ≠ a se despodobi, a se dezgăti
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ga gat gati

Cuvinte se termină cu literele: it tit atit