gabarit dex - definiţie, sinonime, conjugare

gabarit

[Sinonime]
GABARÍT, gabarite, s.n. Şablon în al cărui contur, format din linii drepte sau curbe, trebuie să se cuprindă dimensiunile unui profil; contur, format din linii drepte sau curbe, care limitează dimensiunile maxime ale profilului unui obiect, ale unei construcţii etc. ♦ Greutate care depăşeşte limita maximă admisă sau pe cea normală. – Din fr. gabarit.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GABARÍT ~e n. Contur constând din liniile care mărginesc dimensiunile maxime ale unui obiect (de obicei de proporţii). ♢ ~ de cale ferată contur alcătuit din doi stâlpi în poziţie verticală uniţi printr-o grindă, folosit pentru a marca limitele transversale admise pentru construcţia locomotivelor şi a vagoanelor. /<fr. gabarit
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GABARÍT s.n. Contur care limitează dimensiunile maxime ale unui profil. ♦ Model după care se fasonează unele piese în construcţiile de nave sau de piese de artilerie. ♦ (Fam.) Dimensiune, statură. ♢ Gabarit de încărcare = instalaţie specială care marchează limitele permise pentru încărcătura vagoanelor de marfă deschise. [Pl. -te, -turi. / < fr. gabarit].
(Dicţionar de neologisme)

GABARÍT s. n. 1. contur poligonal care limitează dimensiunile maxime admisibile ale unui profil. ♢ greutate care depăşeşte limita maximă admisă sau pe cea normală. o ~ de încărcare = instalaţie specială care marchează limitele permise pentru încărcătura vagoanelor de marfă deschise. 2. model după care se fasonează unele piese în construcţiile de nave sau de piese de artilerie. 3. (fam.) dimensiune, statură. (< fr. gabarit)
(Marele dicţionar de neologisme)

gabarít s. n., pl. gabaríte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
GABARÍT s. capacitate, volum. (Maşină cu ~ redus.)
(Dicţionar de sinonime)

GABARÍT s. v. dimensiune, volum.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ga gab gaba gabar gabari

Cuvinte se termină cu literele: it rit arit barit abarit