galetă dex - definiţie, sinonime, conjugare

galetă

galet galetă
GALÉT1, galeţi, s.m. 1. Fragment dintr-o rocă sau dintr-un mineral, şlefuit şi rotunjit prin acţiunea mării, a torentelor, a gheţarilor etc. 2. Rolă care permite o mişcare prin rostogolire. 3. (Text.) Piesă de la maşina de filat mătase artificială care întinde firul la ieşirea din baia de filare. 4. (Tehn.) Bobină inelară. 5. (Tehn.) Secţiune a unui comutator rotativ. – Din fr. galet.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GALÉT2, galeţi, s.m. v. galetă.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GALÉTĂ, galete, s.f. Un fel de pesmet de formă paralelipipedică, mâncat de marinari, ostaşi aflaţi în campanie etc. [Var.: galét2, galeţi s.m.] – Din fr. galette.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GALÉ//T ~ţi m. Fragment de mineral sau de rocă, şlefuit şi rotunjit de torentul apelor, care intră în componenţa pietrişului şi conglomeratelor. /<fr. galet
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GALÉT s.m. 1. Fragment mic de rocă cu muchiile rotunjite de acţiunea mării sau a torenţilor şi care prin cimentare formează conglomerate. 2. Disc de lemn, de metal etc. plasat între două suprafeţe care se mişcă una deasupra celeilalte pentru a le micşora frecarea. 3. Element de transformator electric de forma unui inel, având mai multe spire de înfăşurare. [< fr. galet].
(Dicţionar de neologisme)

GALÉT s.n. v. galetă.
(Dicţionar de neologisme)

GALÉTĂ s.f. Prăjitură făcută din făină, unt şi ouă. ♦ Biscuit pentru marinari. [Var. galet s.n. / < fr. galette].
(Dicţionar de neologisme)

GALÉT s. m. 1. fragment mic de rocă, piatră, cu muchiile rotunjite de acţiunea mării sau a torenţilor. 2. rolă metalică montată între două piese în mişcare, pentru a le micşora frecarea. ♢ piesă la maşina de filat mătase artificială care întinde firul la ieşirea din baia de filare. 3. element de tranformator electric, de forma unui inel, cu mai multe spire de înfăşurare. 4. secţiune a unui comutator rotativ. (< fr. galet)
(Marele dicţionar de neologisme)

GALÉTĂ s. f. / galét s. m. 1. prăjitură rotundă şi plată din făină, unt şi ouă. ♢ biscuit fără sare, pentru marinari; pesmet. 2. obiect în formă de galetă (1). (< fr. galette)
(Marele dicţionar de neologisme)

galét (miner., tehn. ) s. m., pl. galéţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)

galétă s. f. /galét s. m. (pesmet), pl. galéte/galéţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ga gal gale galet

Cuvinte se termină cu literele: ta eta leta aleta