galion dex - definiţie, sinonime, conjugare

galion

[Sinonime]
GALIÓN, galioane, s.n. 1. Navă cu pânze folosită în trecut de spanioli ca navă de război şi pentru transportul mărfurilor. 2. Ornamentaţie (în lemn) montată la prora unor nave cu pânze. 3. (Tipogr.) Planşetă de metal sau de lemn pe care se aşază rândurile de litere culese. [Pr.: -li-on] – Din ngr. ghaleóna, fr., it. galion.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GALI//ÓN1 ~oáne n. înv. (în Spania) Corabie folosită în trecut pentru transportarea mărfurilor (în special a aurului şi a argintului) din colonii. /<fr., ngr. ghaleóna, fr. galion
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GALI//ÓN2 ~oáne n. poligr. Placă pe care se aşază rândurile culese în tipografie. /<fr., ngr. galeóni
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

galión (galioáne), s.n. – 1. Navă cu pînze. – 2. Planşetă (de tipografie). Ngr. γαλείονι (DAR), tc. kalion (Şeineanu, III, 54), ambele din it. galeone. Este dublet al lui galaon, s.n. (Olt., dans tipic). – Der. galeongiu, s.m. (marinar de pe un galion), din tc. kalioncu; gălăongească, s.f. (Olt., dans tipic).
(Dicţionarul etimologic român)

GALIÓN1 s.n. 1. Navă spaniolă cu vele, care transporta în Spania, la sfârşitul evului mediu, produsele minelor de aur şi de argint din America (Mexic şi Peru). 2. Prelungire a etravei navelor cu pânze, care susţine bompresul. ♦ Ornamentaţie care se montează uneori la prora navelor cu pânze. [Pron. -li-on. / < fr. galion].
(Dicţionar de neologisme)

GALIÓN2 s.n. (Poligr.) Planşetă de metal sau de lemn pe care se aşază rândurile culese. [Pron. -li-on. / < ngr. galeoni].
(Dicţionar de neologisme)

GALIÓN s. n. 1. navă spaniolă cu vele, de comerţ şi de luptă, din sec. XVI-XVII. 2. prelungire a etravei navelor cu vele care susţine bompresul. 3. sculptură la prora unor nave cu vele. 4. (poligr.) şif. (< fr. galion)
(Marele dicţionar de neologisme)

galión (nav., tipogr. ) s. n. (sil. -li-on), pl. galioáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
GALIÓN s. (TIPOGR.) şif. (Pe ~ se aşază zaţul.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ga gal gali galio

Cuvinte se termină cu literele: on ion lion alion