galon dex - definiţie, sinonime, conjugare

galon

[Sinonime]
GALÓN1, galoane, s.n. Şiret, panglică etc. de lână sau de fire ori bandă de metal prinsă pe epoleţii sau pe mânecile unei uniforme pentru a indica gradul persoanei care poartă uniforma. ♦ Şiret de lână, de mătase sau de fir, cusut ca podoabă pe haine, pe pălării etc. – Din fr. galon.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GALÓN2, galoane (galoni), s.n. (m.) 1. Unitate de măsură pentru capacitate folosită în ţările de limbă engleză şi egală cu circa patru litri. 2. (Rar) Sticlă mai mare în care se păstrează băuturi. – Din fr. gallon.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GAL//ÓN1 ~oáne n. 1) (mai ales în ţările anglofone) Unitate de măsură a volumului (egală cu circa 4 litri). 2) Garafă pentru băuturi având o asemenea capacitate. /<fr., engl. gallon
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GAL//ÓN2 ~oáne n. 1) Fâşie de stofă sau bandă de metal care se prinde pe epoleţii sau pe mâneca unei uniforme (militare) pentru a indica gradul. 2) Şiret dintr-o ţesătură (mătase, lână etc.) cusut ca podoabă la haine sau la pălării. /<fr. galon
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

galón (-oáne), s.n. – Panglică, firet, şnur. Fr. galon. – Der. galonat, adj.; galonat, s.m.
(Dicţionarul etimologic român)

GALÓN1 s.n. Fâşie de stofă sau bandă de metal aplicată pe epoleţi, pe mânecile uniformelor etc. pentru a arăta gradul. [Pl. -oane. / < fr. galon].
(Dicţionar de neologisme)

GALÓN2 s.n. 1. Unitate de măsură pentru capacitate, egală cu 4,546 l în Anglia şi cu 3,785 l în S.U.A. 2. (Rar) Sticlă mare pentru păstrat băuturi. [Pl. -oane, (s.m.) -oni. / < fr., engl. gallon].
(Dicţionar de neologisme)

GALÓN1 s. n. fâşie, şiret, bandă de metal aplicată pe epoleţi, pe mânecile uniformelor pentru a arăta gradul. (< fr. galon)
(Marele dicţionar de neologisme)

GALÓN2 s. n. unitate de măsură pentru capacitate egală cu 4,546 l în Anglia şi cu 3,785 l în S.U.A. (pentru vin) şi 4,621 l (pentru bere). (< engl., fr. gallon)
(Marele dicţionar de neologisme)

galón (şiret, panglică, unitate de măsură, sticlă) s. n., pl. galoáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
GALÓN s. (MIL.) tresă. (Are ~oane de ofiţer.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ga gal galo

Cuvinte se termină cu literele: on lon alon