galvanizare dex - definiţie, sinonime, conjugare
GALVANIZÁ, galvanizez, vb. I. Tranz. 1. A acoperi o piesă metalică cu un strat subţire de zinc, prin cufundare într-o baie de zinc topit, spre a o face mai rezistentă la coroziune; p. gener. a acoperi o piesă metalică cu un strat subţire din alt metal, depus prin electroliză. 2. (Fiziol.) A excita un ţesut sau un organ al corpului printr-un curent electric continuu, în scopuri terapeutice sau experimentale. ♦ Fig. A însufleţi, a stimula pe cineva. – Din fr. galvaniser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GALVANIZÁRE, galvanizări, s.f. Acţiunea de a galvaniza şi rezultatul ei. – V. galvaniza.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A GALVANIZ//Á ~éz tranz. 1) (obiecte sau piese de metal) A supune galvanostegiei; a metaliza. 2) (ţesuturi sau organe ale corpului) A trata prin galvanoterapie. 3) fig. (persoane) A anima insuflând o energie neaşteptată. /<fr. galvaniser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GALVANIZÁ vb. I. tr. 1. A acoperi cu un strat de zinc o piesă metalică (în special de oţel) pentru a rezista mai bine la coroziune. 2. A excita în mod artificial un ţesut sau un organ cu ajutorul curentului galvanic în scopuri terapeutice sau experimentale. ♦ (Fig.) A însufleţi. [< fr. galvaniser, cf. it. galvanizzare].
(Dicţionar de neologisme)

GALVANIZÁRE s.f. Acţiunea de a galvaniza şi rezultatul ei; (spec., tehn.) Acoperire a unui metal cu un strat de zinc. [< galvaniza].
(Dicţionar de neologisme)

GALVANIZÁ vb. tr. 1. a acoperi cu un strat de zinc o piesă metalică (de oţel) pentru a mări rezistenţa la coroziune. 2. a excita în mod artificial un ţesut, un organ cu ajutorul curentului galvanic, în scopuri terapeutice sau experimentale. 3. (fig.) a însufleţi. (< fr. galvaniser)
(Marele dicţionar de neologisme)

galvanizá vb., ind. prez. 1 sg. galvanizéz, 3 sg. şi pl. galvanizeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

galvanizáre s. f., g.-d. art. galvanizării; pl. galvanizări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
GALVANIZÁ vb. v. zinca.
(Dicţionar de sinonime)

GALVANIZÁRE s. (TEHN.) v. zincare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ga gal galv galva galvan

Cuvinte se termină cu literele: re are zare izare nizare