generatoare dex - definiţie, sinonime, conjugare
GENERATÓR, -OÁRE, generatori, -oare, adj., subst. I. Adj. Care generează, produce, determină ceva. II. S.f. Linie dreaptă care generează prin deplasarea în spaţiu (pe o traiectorie curbă) o suprafaţă riglată. III. S.n. 1. Aparat, maşină sau instalaţie care serveşte la producerea unei forme de energie, folosind energie de o altă formă. ♢ Generator cuantic = generator sau amplificator de radiaţii electromagnetice care funcţionează pe baza fenomenului de emisie stimulată a radiaţiilor. Generator de zgomot = dispozitiv electronic care produce o tensiune de zgomot (de obicei aleator) spre a fi folosită în măsurători. Generator de aeroioni = aeroionizator. 2. Aparat sau instalaţie care serveşte la producerea unui fluid sau a unei suspensii fluide. – Din fr. générateur, lat. generator, -oris.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GENERAT//ÓR2 ~oáre n. 1) Aparat care produce o anumită formă de energie, folosind energie de altă formă. ~ termic. ~ electric. 2) Aparat care produce un fluid sau o suspensie fluidă. ~ de aburi. ~ de gaze. /<fr. générateur, lat. generator, ~oris
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GENERAT//ÓR1 ~oáre (~óri, ~oáre) şi substantival Care generează; în stare să genereze. Persoană ~oare de idei. /<fr. générateur, lat. generator, ~oris
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GENERATÓR, -OÁRE adj. Care generează, care dă naştere la ceva. // s.n. Maşină care transformă energia mecanică în energie de altă formă. ♦ Aparat care produce o anumită formă de energie. ♦ Aparat, instalaţie care produce un combustibil gazos. ♦ Generator cuantic = denumire generică pentru laser, maser şi alte dispozitive de acelaşi tip. [Cf. fr. générateur, germ. Generator].
(Dicţionar de neologisme)

GENERATOÁRE s.f. Dreaptă prin a cărei deplasare în spaţiu se naşte o suprafaţă plană sau curbă; generatrice. [Pl. invar. / după fr. génératrice].
(Dicţionar de neologisme)

GENERATÓR, -OÁRE I. adj. care generează, produce, determină ceva. II. s. n. 1. aparat, maşină, instalaţie care transformă o formă de energie în alta. 2. aparat, instalaţie care produce un fluid. o ~ cuantic = generator sau amplificator de radiaţii electromagnetice (laser, maser etc.) bazat pe fenomenul de emisiune stimulată a radiaţiei. III. s. f. (mat.) dreaptă prin a cărei deplasare în spaţiu se naşte o suprafaţă plană sau curbă. (< fr. générateur, lat. generator)
(Marele dicţionar de neologisme)

generatór adj. m., pl. generatóri; f. sg. şi pl. generatoáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)

generatór (tehn.) s. n., pl. generatoáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)

generatoáre (mat.) s. f., g.-d. art. generatoárei; pl. generatoáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
GENERATÓR s. 1. (TEHN.) generator de gaz v. gazo-gen. 2. (CHIM.) generator de săruri v. halogen.
(Dicţionar de sinonime)

GENERATOÁRE s. (MAT.) (înv.) generatrice.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ge gen gene gener genera

Cuvinte se termină cu literele: re are oare toare atoare