geosinclinal dex - definiţie, sinonime, conjugare

geosinclinal

GEOSINCLINÁL, geosinclinale, s.n. Regiune mobilă a scoarţei terestre care suferă, în cursul timpului geologic, o scufundare intensă, însoţită de manifestări vulcanice şi de acumulare a unor serii de depozite sedimentare de mare grosime, transformându-se ulterior într-un lanţ muntos cutat, ca urmare a mişcărilor tectonice. [Pr.: ge-o-] – Din fr. géosynclinal.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GEOSINCLINÁL ~e n. geol. Depresiune a scoarţei terestre scufundată în mare, care, în urma unor depozite sedimentare mari şi a mişcărilor tectonice în decursul timpului geologic, se transformă într-un lanţ muntos. /<fr. géosynclinal
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GEOSINCLINÁL s.n. Depresiune a scoarţei Pământului, ocupată de un braţ de mare cu fundul mobil. [Pl. -le, -luri. / < fr. géosynclinal, cf. gr. ge – pământ, synklinein < syn – cu, klinein – a se înclina].
(Dicţionar de neologisme)

GEOSINCLINÁL s. n. vastă depresiune a scoarţei terestre, care se scufundă progresiv şi unde au loc modificări vulcanice şi de acumulare de depozite sedimentare, în pante detritice (fliş.). (< fr. géosynclinal)
(Marele dicţionar de neologisme)

geosinclinál s. n. (sil. ge-o-), pl. geosinclinále
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ge geo geos geosi geosin

Cuvinte se termină cu literele: al nal inal linal clinal