gheată dex - definiţie, sinonime, conjugare
GHEÁTĂ, ghete, s.f. Încălţăminte confecţionată din piele sau din materiale sintetice care imită pielea, acoperind piciorul până deasupra gleznei. – Din it. ghetta „ghetră”.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GHEÁŢĂ, (2) gheţuri, s.f., adj. invar. 1. S.f. Apă aflată în stare solidă, în urma îngheţării. ♢ Expr. A se da cu patinele pe gheaţă = a patina2. A (se) sparge sau a (se) rupe gheaţa = a dispărea sau a face să dispară atmosfera ori senzaţia de jenă existentă la un moment dat; a (se) înlătura primele dificultăţi în bunul mers al unei acţiuni. ♦ (Reg.) Grindină, piatră (I 7). 2. S.f. (La pl.) Întinderi mari de gheaţă (1) aflate pe uscat sau pe apă. ♢ Loc. adj. De gheaţă = indiferent, nepăsător, nesimţitor. 3. S.f. Senzaţie neplăcută de răceală, provocată de frică, emoţie etc. 4. S.f. Plantă erbacee cu flori mici, albe, roz sau roşii, având frunzele acoperite cu papile albe care seamănă cu cristalele de gheaţă (1) (Mesembryanthemum crystallynum). 5. S.f. Plantă erbacee cu tulpina cărnoasă, ramificată, cu frunze ovale-rotunde şi cu flori numeroase, albe, mai rar roz sau roşii (Begonia semperflorens). 6. Adj. invar. (În sintagma) Bani gheaţă = bani în numerar, plătiţi pe loc, bani lichizi (2), bani peşin. – Lat. glacia (= glacies).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GHEÁTĂ ghéte f. mai ales la pl. Obiect de încălţăminte intermediar între pantof şi cizma (cu înălţimea până deasupra gleznei). [G.-D. ghetei] /<it. ghetta
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GHEÁŢ//Ă ghéţuri f. 1) Apă solidificată la o temperatură mai joasă de zero grade. Ţurţure de ~. ♢ A (se) sparge (sau a (se) rupe) ~a a porni (la) o acţiune după anumite şovăieli şi lipsă de îndrăzneală. 2) la pl. Întinderi mari de astfel de apă solidificată. Gheţuri polare. 3) fig. Atitudine lipsită de atenţie şi de bunăvoinţă faţă de cineva; răceală; indiferenţă. 4) Stare de nelinişte sufletească (adesea spontană şi de scurtă durată), provocată de un pericol; frică; teamă. ♢ A fi cu ~a (sau cu frica) în spate a fi mereu într-o stare de nelinişte. 5): Bani ~ bani în numerar (plătiţi pe loc); bani peşin. 6) Plantă erbacee având frunze cărnoase acoperite cu papile albe şi flori de culoare roz, roşie sau albă. [G.-D. gheţii] /<lat. glacia
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

gheátă s. f., g.-d. art. ghétei; pl. ghéte
(Dicţionar ortografic al limbii române)

gheáţă s. f., g.-d. art. ghéţii; (întinderi de gheaţă) pl. ghéţuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)

spărgătór de gheáţă s. n. + prep. + s. f.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
GHEÁTĂ s. 1. (astăzi rar) botină, (reg.) papuc, (Mold.) ciubotă, (Transilv. şi Maram.) topancă. (Iarna purta ~te.) 2. v. bocanc.
(Dicţionar de sinonime)

GHEÁŢĂ s. v. agurijoară, grindină, piatră, portulacă.
(Dicţionar de sinonime)

GHEÁŢĂ s., adj. invar. 1. s. (CHIM.) gheaţă uscată = zăpadă de bioxid de carbon. 2. adj. v. lichid.
(Dicţionar de sinonime)

PASĂRE-DE-GHEÁŢĂ s. v. pescar, pescărel, pescăruş.
(Dicţionar de sinonime)

ZAHĂR DE GHEÁŢĂ s. v. candel.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: gh ghe ghea gheat

Cuvinte se termină cu literele: ta ata eata heata