ghidon dex - definiţie, sinonime, conjugare

ghidon

GHIDÓN, ghidoane, s.n. Bară de oţel curbată la capete, fixată transversal pe furca (2) roţii directoare1 (1) a unei biciclete, a unei motociclete, a unui scuter, acţionată de mâinile conducătorului şi servind la menţinerea sau la schimbarea direcţiei vehiculului respectiv. – Din fr. guidon.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GHID//ÓN ~oáne n. (la biciclete, motociclete sau scutere) Bară de metal, îndoită şi prevăzută la capete cu mânere, care serveşte la menţinerea sau la schimbarea direcţiei de mişcare. /<fr. guidon
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GHIDÓN s.n. 1. Piesă cu mânere fixată de furca unei biciclete, a unei motociclete etc., cu care se poate orienta roata din faţă pentru menţinerea sau schimbarea direcţiei. 2. (Mar.) Pavilion din codul internaţional de semnale, cu fluturătura tăiată în colţuri; pavilion de club, de campanie. [< fr. guidon, cf. it. guidone].
(Dicţionar de neologisme)

GHIDÓN s. n. 1. bară transversală cu mânere, fixată de furca unei biciclete, motociclete etc., care comandă roata din faţă. 2. (mar.) pavilion de saulă, în formă de dreptunghi, care arată clubul de care aparţine o ambarcaţie sportivă sau campania de navigaţie a unei nave comerciale. (< fr. guidon)
(Marele dicţionar de neologisme)

ghidon, ghidoane s.n. cap, ţeastă. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

ghidón s. n., pl. ghidoáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: gh ghi ghid ghido

Cuvinte se termină cu literele: on don idon hidon