ghilimele dex - definiţie, sinonime, conjugare

ghilimele

[Sinonime]
GHILIMÉLE s.f. pl. Semn de punctuaţie în formă de două mici unghiuri sau de două mici virgule dispuse paralel, care închid între ele citate, o vorbire directă, titluri de opere ori nume de instituţii, cuvinte cărora li se dă un sens (stilistic) special sau asupra cărora vorbitorul vrea să insiste, traducerea ori sensul unui cuvânt; semnele citării. [Var.: ghileméle, (rar) ghiliméte s.f. pl.] – Din fr. guillemets.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GHILIMÉLE f. pl. Semn de punctuaţie constând din două virgule sau două unghiuri mici, care izolează un cuvânt sau un grup de cuvinte cu un anumit sens, vorbirea directă, un citat sau un titlu; semnele citării. /<fr. guillemets
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ghiliméle s.f. pl. – Semn de punctuaţie în formă de virgule, semnele citării. Fr. guillemets, prin intermediul unui sing. nefolosit, ghilimea.
(Dicţionarul etimologic român)

GHILIMÉLE s.f.pl. Semne tipografice în forma a două virgule alăturate („” sau « »), întrebuinţate pentru a scoate în evidenţă citate, titluri etc; semnele citării. [Var. ghilemele, ghilemete, ghilimete s.f.pl. / < fr. guillemets].
(Dicţionar de neologisme)

GHILIMÉLE s. f. pl. semne de punctuaţie („” sau ‹‹ ››) pentru a scoate în evidenţă citate, titluri, vorbirea directă etc.; semnele citării. (< fr. guillemets)
(Marele dicţionar de neologisme)

ghiliméle s. f. pl.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
GHILIMÉLE s. pl. (LINGV.) semnele citării (pl.), (înv.) aducătoare, semnul aducerii.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: gh ghi ghil ghili ghilim

Cuvinte se termină cu literele: le ele mele imele limele