ghin dex - definiţie, sinonime, conjugare

ghin

[Sinonime]
GHIN, ghinuri, s.n. 1. Daltă cu tăiş semicircular, folosită de dogari şi rotari. 2. Cuţit cu lama curbată în formă de unghie, cu care se ciopleşte lemnul (în timpul sculptării lui). 3. Cazma îndoită pe amândouă laturile. – Et. nec.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GHIN ~uri n. 1) Daltă cu lama semicirculară, folosită în rotărie. 2) Cuţit cu lama curbată cu care se scobeşte lemnul. 3) Hârleţ cu părţile laterale îndoite. /Orig. nec.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ghin (ghínuri), s.n. – 1. Sapă, cazma. – 2. Daltă. Origine incertă, dar probabil expresivă. Pare pînă la un punct formaţie paralelă lui cioc; este identică lui gin, s.n. (burghiu, sfredel). – Der. ghinărar, s.n. (daltă); ghinţ, s.n. (calapod, formă), numit astfel probabil datorită vîrfului său, cf. cioc; ghinui, vb. (Trans., a ciopli cu tesla); ghionoi, s.n. (tîrnăcop); ghionoaie, s.f. (ciocănitoare, Picus maior, Picus minor), cf. celălalt nume, ciocănitoare, de la ciocan (identitatea cu ghionoi „tîrnăcop”, deşi evidentă şi semnalată încă de către Hasdeu, Cuv. din Bătrîni, I, 282, nu a fost admisă; după Tiktin, aflat în legătură cu gaură; Cihac, I, 119, se gîndeşte la sl. žlŭtŭ „blond”, sb., cr. žunja „blond”; Philippide, II, 714 propune o legătură cu alb. gjon „cucuvea”; cf. DAR şi Puşcariu, Lr., 265; DAR se gîndeşte la posibilitatea unei rădăcini expresive, dar se referă mai curînd la intenţia de a reproduce strigătul păsării; iar după Scriban, trebuie plecat de la vioi „ager”; nici una din aceste sugestii nu este convingătoare); ghiont, s.n. (brînci, lovitură cu cotul); (în)ghionti, vb. (a împinge; a da ghionturi, a da pumni); ghiontuială, s.f. (ghiont); ghiold, s.n. (ghiont), pare a rezulta dintr-o încrucişare a lui ghiont cu bold (DAR); (în)ghioldi, vb. (a împinge); ghioldiş, adv. (pieziş).
(Dicţionarul etimologic român)

ghin s. n., pl. ghínuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
GHIN s. (TEHN.) 1. (reg.) scoabă. (~ al rotarului, dulgherului.) 2. semen. (~ pentru tăierea copcilor în gheaţă.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: gh ghi

Cuvinte se termină cu literele: in hin