ghips dex - definiţie, sinonime, conjugare

ghips

[Sinonime]
GHIPS, (2) ghipsuri, s.n. 1. Sulfat natural hidratat de calciu, incolor sau divers colorat, cu aspect sticlos, sidefos ori mătăsos, cu duritate mică, având numeroase folosiri în industrie. ♢ Expr. A pune în ghips = a imobiliza un membru sau o parte a corpului (care prezintă o fractură sau o fisură) cu ajutorul unui pansament făcut din ghips (1). 2. Obiect sau ornament arhitectonic făcut din ghips (1). [Var.: gips s.n.] – Din germ. Gips, fr. gypse, lat. gypsum.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GHIPS ~uri n. 1) Mineral format din sulfat hidratat de calciu, cu aspect sticlos sau mătăsos, cu duritate mică, având diferite întrebuinţări (în construcţii, în medicină etc.). 2) Sculptură din astfel de mineral. /<germ. Gips, lat. gypsum
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GHIPS s.n. 1. Sulfat hidratat de calciu natural, întrebuinţat la fabricarea ipsosului, în industria porţelanului şi în medicină. 2. (La pl.) Ornamentaţii arhitectonice; (p. ext.) obiecte făcute din acest material. [Var. gips s.n. / < germ. Gips, fr. gypse].
(Dicţionar de neologisme)

GHIPS s. n. 1. sulfat natural hidratat de calciu de duritate mică, folosit la fabricarea ipsosului, în industria porţelanului, în medicină etc. 2. sculptură din acest material. (< germ. Gips, fr. gypse, lat. gypsum)
(Marele dicţionar de neologisme)

ghips s. n., (obiecte, ornamente) pl. ghípsuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
GHIPS s. ipsos, (înv.) plastru. (Statuetă de ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: gh ghi ghip

Cuvinte se termină cu literele: ps ips hips