ghirlandă dex - definiţie, sinonime, conjugare

ghirlandă

[Sinonime]
GHIRLÁNDĂ, ghirlande, [(pop.) ghirlănzi]. s.f. Împletitură decorativă în formă de lanţ sau de cunună, făcută din frunze, flori (şi fructe). ♦ Element ornamental, în arhitectură şi în artele decorative, având aspectul unei astfel de împletituri. [Var.: ghirlántă s.f.] – Din fr. guirlande.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GHIRLÁND//Ă ~e f. 1) Împletitură decorativă în formă de lanţ, confecţionată din frunze sau flori naturale ori artificiale. 2) Ornament având aspectul unei asemenea împletituri. [G.-D. ghirlandei] /<fr. guirlande
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GHIRLÁNDĂ s.f. Ornament de frunze sau de flori împletite în formă de lanţ sau de cunună. [Pl. -lande, -lănzi, var. ghirlantă s.f. / < fr. guirlande, cf. it. ghirlanda].
(Dicţionar de neologisme)

GHIRLÁNDĂ s. f. 1. împletitură de frunze sau de flori în formă de lanţ sau de cunună; ornament de această formă, în arhitectură sau în artele decorative. 2. (mar.) înfăşurări ale unei parâme, la anumite distanţe, pentru a-i menţine forma. 3. ansamblu de piese de legătură în formă de V, care îmbină etrava cu bordajul. (< fr. guyrlande, it. ghirlanda)
(Marele dicţionar de neologisme)

ghirlándă s. f., g.-d. art. ghirlándei; pl. ghirlánde
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
GHIRLÁNDĂ s. (înv.) feston. (O ~ pe faţada unei clădiri.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: gh ghi ghir ghirl ghirla

Cuvinte se termină cu literele: da nda anda landa rlanda