gimnastică dex - definiţie, sinonime, conjugare
GIMNÁSTIC, -Ă, gimnastici, -ce, s.f., adj. 1. S.f. Ansamblu de exerciţii fizice care contribuie la dezvoltarea armonioasă a corpului omenesc, la corectarea unor deficienţe sau care constituie o ramură sportivă. 2. Adj. Care ţine de gimnastică (1), privitor la gimnastică. ♢ Pas gimnastic = mers cadenţat şi vioi, care se execută după anumite reguli, de obicei la deplasarea în grup. – Din fr. gymnastique.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GIMNÁSTI//C ~că (~ci, ~ce) Care ţine de gimnastică; propriu gimnasticii. /<fr. gymnastique
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GIMNÁSTICĂ f. 1) Ansamblu de exerciţii fizice care contribuie la fortificarea corpului omenesc. 2) Gen de sport care cuprinde un astfel de ansamblu de exerciţii. ♢ ~ sportivă gimnastică la aparate. ~ artistică gimnastică cu diferite obiecte (cercuri, mingi etc.). ~ medicală gimnastică specială pentru corectarea unor deficienţe fizice. [G.-D. gimnasticii] /<fr. gymnastique, germ. Gymnastik
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GIMNÁSTIC, -Ă adj. De gimnastică, referitor la gimnastică. [Cf. fr. gymnastique].
(Dicţionar de neologisme)

GIMNÁSTICĂ s.f. Totalitatea exerciţiilor fizice care contribuie la dezvoltarea armonioasă şi la întărirea corpului omenesc; arta de a executa aceste exerciţii. ♦ (Fig.) Gimnastica minţii = totalitatea exerciţiilor care dezvoltă facultăţile intelectuale. [Gen. -cii. / cf. fr. gymnastique, germ. Gymnastik < gr. gymnastike – arta de a face exerciţii fizice].
(Dicţionar de neologisme)

GIMNÁSTIC, -Ă I adj. referitor la gimnastică. II. s. f. ansamblu de exerciţii fizice variate care contribuie la dezvoltarea armonioasă şi la întărirea corpului omenesc. o (fig.) ă minţii = totalitatea exerciţiilor care dezvoltă facultăţile intelectuale. (< fr. gymnastique, lat. gymnasticus, /II/ gr. gymnastike)
(Marele dicţionar de neologisme)

gimnástic adj. m., pl. gimnástici; f. sg. gimnástică, pl. gimnástice
(Dicţionar ortografic al limbii române)

gimnástică s. f., g.-d. art. gimnásticii
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
GIMNÁSTICĂ s. cultură fizică, educaţie fizică.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: gi gim gimn gimna gimnas

Cuvinte se termină cu literele: ca ica tica stica astica