glomerulă dex - definiţie, sinonime, conjugare

glomerulă

GLOMERÚLĂ, glomerule, s.f. 1. Agregat de pământ de mici dimensiuni, format prin alipirea unor particule elementare ale solului. 2. Formaţie anatomică cu aspect de ghem, alcătuită din tuburi glandulare, vase de sânge, nervi etc. 3. Tip de fruct format prin creşterea laolaltă a mai multor fructe provenite din flori independente; tip de inflorescenţă în care florile par a fi prinse la acelaşi nivel de o axă. [Var.: glomerúl s.n.] – Din fr. glomérule.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GLOMERÚL//Ă ~e f. 1) Formaţie anatomică în formă de ghem, constituită din vase sangvine sau tuburi glandulare. 2) Bulgăre mic de pământ (sau din alte corpuri omogene) de diferite forme. [G.-D. glomerulei] /<fr. glomérule
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GLOMERÚLĂ s.f. 1. (Anat.) Organ format dintr-un vas de sânge sau dintr-un ţesut limfoid cu aspect de ghem. 2. Element al rinichiului. 3. Bulgăr mic de pământ de diferite forme şi mărimi. 4. (Bot.) Tip de inflorescenţă globulară constituită din flori inserate pe un peduncul foarte mic. ♦ Fruct compus provenind dintr-o astfel de inflorescenţă. [Var. glomerul s.n. / < fr. glomérule].
(Dicţionar de neologisme)

GLOMERÚLĂ s. f. 1. organ format dintr-un vas de sânge sau ţesut limfoid cu aspect de ghem. 2. element al rinichiului. 3. bulgăr mic de pământ de diferite forme şi mărimi. 4. inflorescenţă globulară constituită din flori inserate pe un peduncul foarte mic. ♢ fruct compus provenind dintr-o astfel de inflorescenţă. (< fr. glomérule)
(Marele dicţionar de neologisme)

glomerúlă s. f., g.-d. art. glomerúlei; pl. glomerúle
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: gl glo glom glome glomer

Cuvinte se termină cu literele: la ula rula erula merula