grafic dex - definiţie, sinonime, conjugare

grafic

[Sinonime]
GRÁFIC, -Ă, grafici, -ce, adj., GRÁFIC, grafice, s.n., GRÁFICĂ s.f. I. Adj. 1. Referitor la metoda de a reprezenta prin desen (linii, puncte, figuri etc.) o mărime, variaţia unei mărimi sau raportul dintre două sau mai multe mărimi variabile; care aparţine acestei metode. 2. Care ţine de sau privitor la felul în care se realizează o tipăritură. II. 1. S.n. Reprezentare prin desen a unei mărimi, a variaţiei unei mărimi sau a raportului dintre două sau mai multe mărimi variabile; reprezentare prin linii, figuri geometrice, hărţi etc. a unor date din diverse domenii de activitate. 2. S.f. Ramură a artei plastice la baza căreia se află desenul de sine stătător şi care foloseşte diverse procedee tehnice şi diferite materiale. – Din fr. graphique.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GRÁFIC1 adv. Printr-un desen sau în scris. A reda ceva ~. /<fr. graphique
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GRÁFI//C2 ~că (~ci, ~ce) 1) Care ţine de modul de reprezentare prin diagrame şi, mai ales, prin desen liniar a variaţiei unei mărimi sau a raportului dintre diverse mărimi variabile; propriu reprezentării prin diagrame şi prin desen liniar a variaţiei unei mărimi sau a raportului dintre diverse mărimi variabile. Tabel ~ al oscilaţiilor de temperatură. 2) Care ţine de reprezentarea sunetelor vorbirii în scris; propriu reprezentării sunetelor vorbirii în scris. Semn ~. 3) Care ţine de realizarea tipografică a unei tipărituri; propriu modului de realizare prin mijloace tipografice a unei tipărituri. Imprimare ~că. ♢ Arte ~ce tehnica reproducerii şi multiplicării originalelor, scrise sau desenate, în vederea tipăririi. /< fr. graphique
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GRÁFI//C3 ~ce n. 1) Reprezentare prin desen a raportului dintre două sau mai multe variabile. 2) Redare prin linii, puncte, hărţi, tabele a anumitor date. /<fr. graphique
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GRÁFIC, -Ă s.n. 1. Privitor la metoda, la felul de a reprezenta (ceva) prin linii sau figuri. 2. Referitor la modul cum se realizează tipografic o publicaţie. ♢ Arte grafice = tehnica reproducerii şi a multiplicării sub formă de imprimate sau de cărţi a originalelor scrise sau desenate. // s.n. Reprezentare prin desen a raportului dintre două sau mai multe mărimi variabile; diagramă. // Element secund de compunere savantă cu semnificaţia „scris”, „desenat”, „tipărit”. [Cf. fr. graphique, it. grafico, lat. graphicus].
(Dicţionar de neologisme)

GRÁFIC, -Ă I. adj. 1. referitor la metoda, la felul de a reprezenta prin linii sau figuri. 2. referitor la modul cum se realizează tipografic o publicaţie. o arte ĕ = tehnica reproducerii şi a multiplicării sub formă de imprimate sau de cărţi a originalelor scrise sau desenate. II. s. n. reprezentare schematică a raportului dintre mărimi variabile; diagramă. III. s. f. arta scrisului, a desenului fără culori şi a celui tehnic. (< fr. graphique, lat. graphicus, gr. graphikos)
(Marele dicţionar de neologisme)

gráfic adj. m., pl. gráfici; f. sg. gráfică, pl. gráfice
(Dicţionar ortografic al limbii române)

gráfic s. n., pl. gráfice
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
GRÁFIC s. v. diagramă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: gr gra graf grafi

Cuvinte se termină cu literele: ic fic afic rafic