gravură dex - definiţie, sinonime, conjugare

gravură

[Sinonime]
GRAVÚRĂ, (3) gravuri, s.f. 1. Gravare. 2. Gen al graficii în care imaginea artistică este obţinută prin reproducerea după o placă pe a cărei suprafaţă a fost trasat sau gravat desenul, în adâncime sau în relief. ♦ Arta sau tehnica gravorului. 3. Placă de cupru, de piatră etc. pe care s-a gravat o imagine spre a fi reprodusă; p. ext. imaginea reprodusă după o astfel de placă. V. stampă. – Din fr. gravure.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GRAVÚR//Ă ~i f. 1) Arta gravării; măiestria de a grava. 2) Lucrare realizată de un gravor. 3) Imagine obţinută prin reproducerea de pe o placă gravată sau litografică; stampă. /<fr. gravure
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GRAVÚRĂ s.f. 1. Arta de a grava; gravare. 2. Gen al graficii în care imaginea este obţinută prin reproducerea ei după o placă pe care a fost gravat desenul. 3. Placă pe care este gravată o imagine pentru reproducere. ♦ Stampă. [< fr. gravure, cf. germ. Gravüre].
(Dicţionar de neologisme)

GRAVÚRĂ s. f. 1. arta de a grava; gravare. 2. gen al graficii în care imaginea este obţinută prin reproducerea ei după o placă pe care a fost gravat desenul. 3. placă pe care este gravată o imagine pentru reproducere. 4. imagine obţinută prin gravare; stampă. (< fr. gravure)
(Marele dicţionar de neologisme)

gravúră s. f., g.-d. art. gravúrii; (plăci, stampe) pl. gravúri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
GRAVÚRĂ s. 1. gravare. (Operaţia de ~.) 2. (concr.) stampă, (înv.) săpătură. (O ~ în lemn.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: gr gra grav gravu gravur

Cuvinte se termină cu literele: ra ura vura avura ravura