grenadă dex - definiţie, sinonime, conjugare

grenadă

grenadă grenada
GRENÁDĂ, grenade, s.f. 1. Proiectil uşor, alcătuit dintr-un corp metalic alungit, o încărcătură explozivă şi un focos, care se aruncă cu mâna sau cu un dispozitiv special. 2. Obiect de forma unei grenade (1), folosit la probele atletice de aruncări; p. ext. probă atletică practicată cu acest obiect. [Var.: (pop.) granátă s.f.] – Din fr. grenade. Cf. it. g r a n a t a, germ. G r a n a t e.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GRENÁD//Ă ~e f. 1) Proiectil cu încărcătură explozivă, care se aruncă cu mâna sau cu un dispozitiv special. 2) sport Obiect asemănător cu un astfel de proiectil, folosit în probele atletice de aruncări. 3) Sport practicat cu acest obiect. /<fr. grenade
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GRENÁDĂ s.f. 1. Proiectil exploziv care se aruncă cu mâna sau cu un dispozitiv special. 2. Obiect cilindric (cu mâner), imitând grenada (1), folosit în atletica uşoară la probele de aruncare. [Var. granată, grenată s.f. / < fr. grenade, cf. lat. grenatus – umplut cu material granulos].
(Dicţionar de neologisme)

GRENÁDĂ s. f. 1. proiectil exploziv care se aruncă cu mâna sau cu un dispozitiv special. 2. obiect cilindric (cu mâner), imitând grenada (1), folosită în atletica uşoară la probele de aruncare. (< fr. grenade)
(Marele dicţionar de neologisme)

grenádă s. f., g.-d. art. grenádei; pl. grenáde
(Dicţionar ortografic al limbii române)

grenadá vb., ind. prez. 1 sg. grenadéz, 3 sg. şi pl. grenadeáză; conj. prez. 3 sg. şi pl. grenadéze
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: gr gre gren grena grenad

Cuvinte se termină cu literele: da ada nada enada renada