greutate dex - definiţie, sinonime, conjugare

greutate

[Sinonime]
GREUTÁTE, greutăţi, s.f. I. 1. Apăsare pe care o exercită un corp asupra unei suprafeţe (orizontale) pe care se sprijină; însuşirea unui corp de a fi greu; forţă care se exercită asupra unui corp sau cu care un corp este atras de pământ; greime. ♦ Greutate specifică = greutate a unităţii de volum dintr-un anumit corp; mărime care indică, în procente, raportul în care se află o parte a unei colectivităţi faţă de întreaga colectivitate; fig. valoare proprie a unui lucru. Centru de greutate V. centru. Greutate atomică = număr care arată de câte ori atomul unui element este mai greu decât a 12-a parte din masa atomului de carbon. Greutate moleculară = număr egal cu suma greutăţilor atomice ale elementelor unei molecule. 2. Corp, obiect etc. având o masă (relativ) mare (şi cărat de cineva sau de ceva). ♦ Fig. Senzaţie de apăsare (fiziologică sau morală), de oboseală, de nelinişte. ♦ Expr. A i se lua (sau a-i cădea) (cuiva) o greutate de pe inimă = a scăpa de o mare grijă. 3. Bucată de metal de formă caracteristică şi cu masa etalonată, care serveşte la stabilirea masei ori greutăţii altor corpuri (prin cântărire). ♦ Bucată de metal sau de alt material, care îndeplineşte anumite funcţii într-un mecanism. 4. Halteră. ♦ Obiect metalic de formă sferică, folosit la probele atletice de aruncări; p. ext. probă sportivă în care se aruncă acest obiect. II. 1. Dificultate, piedică în realizarea unui lucru. ♦ Loc. adv. Cu (mare) greutate = (foarte) greu. 2. (Fam.) Influenţă, trecere, putere. ♦ Putere de convingere; valoare documentară. 3. Gravitate; asprime. Greutatea unei pedepse. [Pr.: gre-u-] – Greu + suf. -ătate.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GREUT//ÁTE ~ăţi f. 1) Forţă exercitată asupra unui corp sau cu care un corp este atras de pământ. ♢ ~ specifică a) greutatea unităţii de volum dintr-un corp; b) valoare. 2) Valoarea numerică a unui corp aflat la cântărire. ~atea unei banderole. 3) Piesă de metal etalonată, care serveşte drept unitate de măsură la cântărit. 4) sport Obiect metalic, de formă sferică, folosit în probele atletice de aruncări. 5) sport Dispozitiv de atletică grea, constând dintr-o bară de metal prevăzută la capete cu discuri de diferite dimensiuni; halteră. 6) Ceea ce se încarcă într-un vehicul (pentru a fi transportat); încărcătură. 7) Factor care încurcă la realizarea unui lucru; dificultate. ♢ Cu (mare) ~ foarte greu. 8) fig. Senzaţie neplăcută apăsătoare. A simţi o ~ pe suflet. 9) fam. Importanţă recunoscută într-un anumit domeniu; pondere. 10) Putere de convingere în ceva; grad de încredinţare de ceva. ~atea documentului. 11) Caracter grav; gravitate. ~atea crimei. [G.-D. greutăţii] /<lat. grevitas, ~atis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

a-i cădea greutatea expr. (glum. – d. bărbaţi) a deveni impotent. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

greutáte s. f. (sil. gre-u-), g.-d. art. greutăţii; pl. greutăţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
GREUTÁTE s. 1. v. povară. 2. apăsare, povară, sarcină. (Mijlocul i se frânge sub ~ bagajelor.) 3. (FIZ.) greutate atomică = masă atomică; greutate moleculară = masă moleculară. 4. v. apăsare. 5. halteră. 6. (înv. şi reg.) piatră, (Ban. şi Transilv.) plumb. (~ de cântar.) 7. (Munt.) coinac. (~ la fântână.) 8. v. dificultate. 9. v. încercare. 10. încercare, necaz, nevoie, suferinţă, vicisitudine, (înv.) ispită. (A trecut prin multe ~ăţi.) 11. v. greu. 12. v. problemă. 13. v. şicană. 14. v. adversitate. 15. v. vicisitudine. 16. efort, osteneală, trudă. (Cu multă ~ a izbutit.) 17. asprime.
(Dicţionar de sinonime)

GREUTÁTE s. v. influenţă, înrâurire, putere, trecere.
(Dicţionar de sinonime)

IARBĂ-DE-GREUTÁTE s. v. suliman.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Greutateuşurinţă
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: gr gre greu greut greuta

Cuvinte se termină cu literele: te ate tate utate eutate