greva dex - definiţie, sinonime, conjugare
GRÉVĂ, greve, s.f. Încetare organizată a activităţii într-una sau mai multe întreprinderi, instituţii etc., cu scopul de a determina pe patroni sau guvernul, autorităţile să satisfacă unele revendicări (economice, politice etc.). ♢ Greva foamei = refuzul de a mânca, folosit de cineva în semn de protest. – Din fr. grève.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GREVÁ, grevez, vb. I. Tranz. şi intranz. A împovăra (o proprietate) cu ipoteci, (un buget) cu cheltuieli; a supune ceva unor condiţii grele. – Din fr. grever.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GRÉV//Ă ~e f. Încetare voluntară şi colectivă a muncii organizată de salariaţi cu scopul de a obţine anumite revendicări. ♢ ~a foamei refuzarea hranei (de o persoană sau de un grup de persoane) în semn de protest. /<fr. greve
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A GREV//Á ~éz tranz. 1) (proprietăţi, bugete) A împovăra cu cheltuieli sau cu ipoteci; a ipoteca. 2) fig. A însărcina cu multe misiuni. /<fr. grever
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GRÉVĂ s.f. Formă de luptă constând din încetarea organizată a lucrului cu scopul de a constrânge pe patroni sau guvernul să satisfacă unele revendicări economice sau politice. ♢ Greva foamei = refuz de a mânca, folosit ca manifestare de protest politic. [< fr. grève, cf. Place de la Grève – loc în Paris unde se adunau şomerii pentru a fi angajaţi].
(Dicţionar de neologisme)

GREVÁ vb. I. tr. A împovăra, a încărca (o proprietate) cu ipoteci, (un buget) cu cheltuieli. ♦ (Fig.) A împovăra. [< fr. grever].
(Dicţionar de neologisme)

GRÉVĂ s. f. formă organizată de luptă a salariaţilor din încetarea colectivă a activităţii, cu scopul de a determina satisfacerea unor revendicări. ♦ ~ generală = grevă care cuprinde toate unităţile dintr-o ramură industrială, dintr-un oraş, dintr-o ţară etc.; ~ japoneză = grevă a salariaţilor care se face publică prin arborarea unei brasarde la braţul fiecărui salariat, fără a recurge la încetarea lucrului; ~ a foamei = refuz de a mânca, manifestare de protest politic. (< fr. grève)
(Marele dicţionar de neologisme)

GREVÁ vb. tr. 1. a încărca o proprietate cu ipoteci, un buget cu cheltuieli. 2. (fig.) a împovăra. (< fr. grever)
(Marele dicţionar de neologisme)

grévă s. f., g.-d. art. grévei; pl. gréve
(Dicţionar ortografic al limbii române)

grevá vb., ind. prez. 1 sg. grevéz, 3 sg. şi pl. greveáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: gr gre grev

Cuvinte se termină cu literele: va eva reva