grifon dex - definiţie, sinonime, conjugare

grifon

GRIFÓN, grifoni, s.m. 1. Monstru mitologic cu corp de leu, cu aripi, cap şi gheare de vultur şi cu urechi de cal. ♦ Motiv decorativ reprezentând acest monstru. 2. Specie de câine de vânătoare cu părul aspru şi lăţos. – Din fr. griffon.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GRIFÓN ~i m. 1) (în mitologie) Fiinţă imaginară înfăţişând un monstru cu trup de leu, cu cap şi aripi de vultur şi cu urechi de cal. 2) Câine de vânătoare cu păr lung şi miţos. /<fr. griffon
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GRIFÓN s.m. 1. Monstru închipuit cu trup de leu înaripat şi cu cap şi gheare de vultur. ♦ Motiv decorativ care reprezintă un astfel de monstru. 2. Specie de câine de vânătoare cu părul lăţos. 3. Gură de izvor (de apă minerală). [< fr. griffon, it. grifone].
(Dicţionar de neologisme)

GRIFÓN s. m. 1. (mit.) monstru cu corp de leu înaripat, cu cap şi gheare de vultur. ♢ motiv decorativ reprezentând un astfel de monstru. 2. pasăre răpitoare din ţările calde, mare, asemănătoare vulturului, cu corpul aproape pleşuv şi gâtul îmbrăcat într-un guler de pene. 3. specie de câine de vânătoare cu păr lung şi aspru, cu barbă şi mustăţi bogate. (< fr. griffon)
(Marele dicţionar de neologisme)

grifón s. m., pl. grifóni
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: gr gri grif grifo

Cuvinte se termină cu literele: on fon ifon rifon