grija dex - definiţie, sinonime, conjugare

grija

[Sinonime]
GRÍJĂ, griji, s.f. 1. Teamă sau nelinişte simţite de cineva la gândul unei eventuale primejdii sau întâmplări neplăcute pe care le-ar putea îndura; îngrijorare. ♢ Expr. A intra la griji = a începe să fie îngrijorat. ♦ Cauza îngrijorării cuiva. 2. Interes deosebit, preocupare pentru cineva sau ceva, atenţie acordată unei fiinţe, unei probleme etc. ♢ Loc. vb. A (nu) avea grijă (de cineva sau de ceva) = a (nu) se îngriji (de cineva sau de ceva); a (nu) supraveghea, a (nu) păzi (pe cineva sau ceva). ♢ Expr. A avea grijă (să...) = a băga de seamă, a fi atent (să...). A da (sau a lăsa) în grija (cuiva) = a da (sau a lăsa) în directa supraveghere (a cuiva); a încredinţa. – Din bg. griža.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GRÍJ//Ă ~i f. 1) Gând ce provoacă nelinişte, cauzat de o eventuală neplăcere sau primejdie. 2) Atitudine binevoitoare, plină de atenţie şi de interes faţă de cineva sau de ceva; preocupare pentru cineva sau ceva. ~a faţă de generaţia în creştere. ♢ A avea ~ să..., a fi atent să..., a băga în seamă să... A purta ~a cuiva, a purta ~ de cineva (sau de ceva), a purta cuiva de ~ a se preocupa de cineva (sau de ceva). A da (sau a lăsa) în ~a cuiva (pe cineva sau ceva) a da însărcinare cuiva să supravegheze ceva sau pe cineva. [G.-D. grijii] /<bulg. griža
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

gríjă s. f., art. gríja, g.-d. art. gríjii; pl. griji
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
GRÍJĂ s. 1. v. îngrijorare. 2. v. prudenţă. 3. atenţie, vigilenţă. (Manifestă multă ~.) 4. atenţie, interes, preocupare, sinchiseală, sinchisire, sinchisit, (pop.) păsare, (înv., în Ban. şi Transilv.) câştigă. (Fără nici o ~ pentru ...) 5. v. migală. 6. v. protecţie. 7. pază, seamă, (fig.) mână. (I l-a dat în ~.)
(Dicţionar de sinonime)



Antonime:
Grijă ≠ nepăsare, neglijenţă
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: gr gri grij

Cuvinte se termină cu literele: ja ija rija