griji dex - definiţie, sinonime, conjugare
GRÍJĂ, griji, s.f. 1. Teamă sau nelinişte simţite de cineva la gândul unei eventuale primejdii sau întâmplări neplăcute pe care le-ar putea îndura; îngrijorare. ♢ Expr. A intra la griji = a începe să fie îngrijorat. ♦ Cauza îngrijorării cuiva. 2. Interes deosebit, preocupare pentru cineva sau ceva, atenţie acordată unei fiinţe, unei probleme etc. ♢ Loc. vb. A (nu) avea grijă (de cineva sau de ceva) = a (nu) se îngriji (de cineva sau de ceva); a (nu) supraveghea, a (nu) păzi (pe cineva sau ceva). ♢ Expr. A avea grijă (să...) = a băga de seamă, a fi atent (să...). A da (sau a lăsa) în grija (cuiva) = a da (sau a lăsa) în directa supraveghere (a cuiva); a încredinţa. – Din bg. griža.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GRIJÍ, grijesc, vb. IV. (Pop.) 1. Tranz., intranz. şi refl. A (se) îngriji (de cineva sau de ceva). 2. Tranz. şi refl. (Bis.) A (se) împărtăşi, a (se) cumineca. – Din bg. grižă se.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GRÍJ//Ă ~i f. 1) Gând ce provoacă nelinişte, cauzat de o eventuală neplăcere sau primejdie. 2) Atitudine binevoitoare, plină de atenţie şi de interes faţă de cineva sau de ceva; preocupare pentru cineva sau ceva. ~a faţă de generaţia în creştere. ♢ A avea ~ să..., a fi atent să..., a băga în seamă să... A purta ~a cuiva, a purta ~ de cineva (sau de ceva), a purta cuiva de ~ a se preocupa de cineva (sau de ceva). A da (sau a lăsa) în ~a cuiva (pe cineva sau ceva) a da însărcinare cuiva să supravegheze ceva sau pe cineva. [G.-D. grijii] /<bulg. griža
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A GRIJ//Í ~ésc tranz. 1) v. A ÎNGRIJI. 2) A face să se grijească. /<bulg. griža se
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE GRIJ//Í mă ~ésc intranz. 1) v. A SE ÎNGRIJI. 2) bis. (despre credincioşi creştini) A primi grijania; a se împărtăşi; a se cumineca. /<bulg. griža se
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

gríjă s. f., art. gríja, g.-d. art. gríjii; pl. griji
(Dicţionar ortografic al limbii române)

grijí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. grijésc, imperf. 3 sg. grijeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. grijeáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
GRÍJĂ s. 1. v. îngrijorare. 2. v. prudenţă. 3. atenţie, vigilenţă. (Manifestă multă ~.) 4. atenţie, interes, preocupare, sinchiseală, sinchisire, sinchisit, (pop.) păsare, (înv., în Ban. şi Transilv.) câştigă. (Fără nici o ~ pentru ...) 5. v. migală. 6. v. protecţie. 7. pază, seamă, (fig.) mână. (I l-a dat în ~.)
(Dicţionar de sinonime)

GRIJÍ vb. v. căuta, cumineca, curăţa, deretica, împărtăşi, îngriji, îngrijora, mărturisi, nelinişti, păzi, pregăti, prepara, scutura, spovedi, strânge, supraveghea, teme, vedea.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Grijă ≠ nepăsare, neglijenţă
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: gr gri grij

Cuvinte se termină cu literele: ji iji riji