grilă dex - definiţie, sinonime, conjugare

grilă

[Sinonime]
GRÍLĂ, grile, s.f. 1. Electrod în formă de sită, de spirală, de gard din sârmă, intercalat între anodul şi catodul unui tub electronic sau între alţi doi electrozi, prin deschiderile căruia poate trece un flux de electroni sau de ioni; grătar (5), sită. 2. Gărduleţ fix sau mobil alcătuit dintr-o reţea de vergele paralele, care închide sau apără golul unei uşi, al unei ferestre, al unei vitrine etc. 3. (Mil.) Obstacol făcut din bare de oţel, aşezat în faţa sau în spatele şanţului unei fortificaţii sau la deschiderile unei cazemate. 4. Prăjitură în formă de grilă (2), preparată din aluat şi unsă cu sirop de zahăr sau miere. – Din fr. grille.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GRÍL//Ă1 ~e f. Electrod al unui tub electronic care reglează fluxul de electroni (sau ioni). /<fr. grille
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GRÍL//Ă2 ~e f. Panou alcătuit dintr-un grilaj, fixat în spaţiul unei deschizături (fereastră, poartă, vitrină etc.) în scop protector. /<fr. grille
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

grílă (gríle), s.f. – Grilaj, zăbrele, gărduleţ. Fr. grille, cf. Graur, Viaţa rom., 1940, nr. 3, p. 110. – Der. grilaj, s.n. (zăbrea, gratie, grilaj), din fr. grillage.
(Dicţionarul etimologic român)

GRÍLĂ s.f. 1. Panou de vergele de metal sau de lemn care se aşază la o deschidere (uşă, fereastră, vitrină etc.) 2. (Fiz.) Electrod în formă de grătar, intercalat între anodul şi catodul unei poliode; grătar. 3. Obstacol la o fortificaţie făcut într-un gard de vergele de oţel. ♦ Grătar din bare de oţel care închide tuburile de ventilaţie ale unei cazemate. ♦ Aparat de ochire a obiectivelor aeriene. 4. (Cib.) Dispozitiv pentru cifrarea şi descifrarea mesajelor, a caracterelor alfanumerice. [< fr. grille].
(Dicţionar de neologisme)

GRÍLĂ s. f. 1. panou format dintr-o reţea de gratii paralele care se aşază la o deschidere. 2. electrod al unei lămpi de radio, în formă de sită. 4. carton perforat care permite cifrarea şi descifrarea mesajelor, a caracterelor alfanumerice şi corectarea la examene. 5. desen în pătrăţele pentru cuvinte încrucişate. 6. repartiţie orară a emisiunilor de radio şi televiziune. 7. (pl.) prăjituri preparate din cocă şi miere, în formă de grilă (1). 8. zăbrelele vizierei unui coif. 9. sistem de remuneraţie. (< fr. grille)
(Marele dicţionar de neologisme)

grilă, grile s.f. 1. cadru general al emisiunilor unui post de televiziune sau de radio, difuzate într-un anumit anotimp. 2. răspunsuri corecte la un test scris. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

grílă s. f., g.-d. art grílei; pl. gríle
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
GRÍLĂ s. (ELECTRONICĂ) grătar, sită. (~ la o poliodă.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: gr gri gril

Cuvinte se termină cu literele: la ila rila