gustare dex - definiţie, sinonime, conjugare
GUSTÁ, gust, vb. I. I. Tranz. şi intranz. 1. A lua puţin dintr-o mâncare sau dintr-o băutură spre a le afla gustul. 2. A mânca sau a bea în cantităţi mici, spre a-şi potoli (pentru puţin timp) foamea, setea sau pofta; p. gener. a mânca. II. Tranz. Fig. 1. A avea parte, a se bucura de ceva. 2. A preţui, a-i plăcea cuiva ceva. – Lat. gustare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

GUSTÁRE, gustări, s.f. 1. Faptul de a gusta. 2. (Concr.) Mâncare (rece, luată în fugă, în cantitate mică, între mesele obişnuite). – V. gusta.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A GUSTÁ gust tranz. 1) (mai ales alimente, băuturi) A lua în cantitate mică pentru a afla gustul. 2) A mânca sau a bea puţin (pentru a-şi potoli foamea, setea etc.). 3) fig. A percepe căpătând satisfacţie. ~ farmecul vieţii rurale. /<lat. gustare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GUST//ÁRE ~ări f. 1) v. A GUSTA. 2) Fel de mâncare, de obicei rece, servită în cantităţi mici şi la repezeală. /v. a gusta
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

GUSTÁRE, gustări, s.f. 1. Primul fel de mâncare dintr-un meniu, constând din preparate calde sau reci, delicate şi picante, adesea asortate, menite a deschide apetitul. 2. Masă frugală luată între mesele principale ale zilei; sin. (engl.) snack. 3. (La.pl.) Preparate mici, picante, garnisite cu diverse delicatese, servite în baruri sau la cocteiluri. În gastronomie, gustare şi aperitiv nu sunt sinonime, aperitiv fiind exclusiv băutura servită înainte de masă.
(Alte dicţionare)

gustá vb., ind. prez. 1 sg. gust, 3 sg. şi pl. gústă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

gustáre s. f., g.-d. art gustării; (mâncăruri) pl. gustări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
GUSTÁ vb. 1. a încerca, (pop.) a cerca. (A ~ o mâncare pentru a-i aprecia gustul.) 2. (reg.) a gustări, (fam.) a îmbuca. (A ~ ceva la repezeală.)
(Dicţionar de sinonime)

GUSTÁ vb. v. aprecia, bucura, dejuna, preţui, prânzi.
(Dicţionar de sinonime)

GUSTÁRE s. v. aperitiv.
(Dicţionar de sinonime)

GUSTÁRE s. v. dejun, prânz.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: gu gus gust gusta gustar

Cuvinte se termină cu literele: re are tare stare ustare