hârzob dex - definiţie, sinonime, conjugare

hârzob

HÂRZÓB, hârzoabe, s.n. (Reg.) 1. Funie groasă folosită la coborârea sau la ridicarea greutăţilor din adâncime. ♢ Expr. (Ir.) (A se crede) coborât cu hârzobul din cer = (a se crede) mult superior celor din jur, (a fi) mândru, îngâmfat. A cădea cu hârzobul din cer = a veni, a pica pe neaşteptate; a se realiza de la sine. 2. Ladă care odinioară servea de scenă şi în spatele căreia păpuşarul mânuia păpuşile; lada păpuşilor. 3. Coşuleţ din cetină de brad, în care se păstrează unii peşti. – Din bg. vărzop „legătură”.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

HÂRZ//ÓB ~oábe n. 1) Frânghie groasă şi rezistentă, folosită la coborârea sau ridicarea greutăţilor din adâncimi. 2) Coşuleţ împletit din crengi de cetină, în care se păstrează peştele afumat. 3) Instalaţie rudimentară care serveşte la coborârea în fântână. /<bulg. vărzop
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

hîrzób (hârzoábe), s.n. – 1. Funie, legătură. – 2. Cabestan. – 3. Candelabru de biserică. – 4. Tipar de brînză. – 5. Coşuleţ, mai ales cel care se păstrează atîrnat, pentru a usca păstrăvi. – 6. (Trans.) Patină. Mr. vurzom. Bg. vărzop „legătură” (Cihac, II, 136; Tiktin). Se spune, în general, despre toate obiectele care atîrnă de o legătură. – Der. hîrzoabă, s.f. (sanda uzată); înhîrzobat, adj. (prevăzut cu patine).
(Dicţionarul etimologic român)

hârzób s. n., pl. hârzoábe
(Dicţionar ortografic al limbii române)

hârzób, hârzoábe, s.n. (reg.) 1. funie groasă folosită la coborârea sau la ridicarea greutăţilor din adâncime; vârtej. 2. ladă care odinioară servea de scenă şi în spatele căreia păpuşarul mânuia păpuşile; lada păpuşilor. 3. coşuleţ din cetină de brad în care se păstrează unii peşti. 4. policandru. 5. cerc de lemn de care se prinde un săculeţ prin care se strecoară zerul (folosit de ciobani). 6. paneraş făcut din cetină de brad în care se usucă peştele. 7. excrescenţă în vârful coarnelor de cerb; ploscuţă. 8. băţ despicat în vârf cu care se dau merele jos din pom.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)


Cuvinte care încep cu literele: ha har harz harzo

Cuvinte se termină cu literele: ob zob rzob arzob